Annons
Nyheter

Är Afghanistan ett nytt Somalia?

Soldaterna samlas på basen i södra Afghanistan; det är kväll och de har just fått veta att tre av deras kollegor blivit dödade av en vägbomb. Plutonchefen säger: "Jag tror vi alla hade hoppats att vi skulle bli den första gruppen som åkte hem utan några döda."
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Det är en scen ur den danska dokumentärfilmen Armadillo. Filmaren Janus Metz följde under lång tid, och på mycket nära håll en grupp unga soldater under sex månaders tjänstgöring i Afghanistan 2009. Armadillo har skapat stor debatt i Danmark. Janus Metz vill inte ta ställning för eller mot ett militärt engagemang, men hans film väcker plågsamma frågor kring vad krig gör med människor, om civilbefolkningens offer och om möjligheten att nå fred i Afghanistan.

Den senaste veckan har det blivit uppenbart att Sverige, liksom Danmark, deltar i en militär operation utomlands. I ett krig där våra soldater dör, och skadas, fysiskt och psykiskt. Så länge svenska soldater finns kvar i Afghanistan kan det bli fler dödsfall, och fler skadade. Det handlar om unga människor som behöver stöd och hjälp när de kommer hem, ett stöd som många soldater vittnar om är otillräckligt.

Annons

Nu diskuterar svenska politiker när Sverige ska dra tillbaks sina trupper, en snurrig debatt där framförallt socialdemokraterna trasslat in sig i olika rödgröna årtal.

Fred och demokrati i Afghanistan är ingen quick fix. Det krävs uthållighet, kanske handlar det till och med om ett engagemang i tjugo eller trettio år. Men är Sverige eller något annat land villigt att offra pengar och manskap under flera år framöver?

Brittiska The Sunday Times hade för ett tag sedan en mycket intressant artikel med rubriken "Är Somalia det nya Afghanistan?" Landet håller på att överta Afghanistans roll som bas för al- quaida, konstaterar tidningen. Landet jämförs med Afghanistan under Taliban-regimen då Usama bin Laden utnyttjade det laglösa territoriet som bas för att planering och förberedelse för terrorattacker.

Men löper inte också Afghanistan risken att bli "ett nytt Somalia"? Under några år satsade först USA, och sedan FN stora resurser på humanitär hjälp och på att bygga upp landet med polis, domstolar med mera. Det skulle bli fred och demokrati – och snabbt skulle det ske. Men efter några år av misslyckande drog sig först USA och sedan FN tillbaka. Det var år 1995. Nu, 2010, är Somalia fortfarande plågat av stridigheter och extrema krafter växer sig starkare.

Är detta också Afghanistans framtid?

Pernilla Ståhl är Frilansskribent och medarbetare på Sveriges Radio. År 1995 arbetade hon för UNOSOM i Somalia

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons