Nyheter

Polsk naturprakt och mörk historia

Polen är ett lite bortglömt men spännande resmål. Här får kajakpaddlare, hästälskare och fågelskådare tips på en aktiv semester. Dessutom har landet en fängslande historia. I dagarna är det 70 år sedan andra världskriget startade – just i Polen.
Nyheter • Publicerad 18 september 2009
Kvällsljus längs Östersjökusten. Bild: TT Spektra
Kvällsljus längs Östersjökusten. Bild: TT SpektraFoto: 

Östersjökustens vita stränder

Ta färjan Ystad-Swinoujscie, en natt på Östersjön (ett otyg dock att det ibland bolmas friskt med cigaretter på färjorna). Stanna i avkopplande grannorten Miedzyzdroje med kilometerlånga stränder där vi köper bärnstenssmycken. Fortsätt österut till en billig spa-behandling i kurorten Kolobrzeg. Många söker bot mot krämpor vid de vita sandstränderna. Hotell, pensionat och krogar ligger vägg i vägg, perfekt för en resa på hösten när priserna sänks. Studera folklivet med en skummande kall halvmörk Zywiec-öl. Avsluta kustfärden i ett fiskeläge på halvön Hel utanför Gdansk.

Masurien – naturprakt för seglare

"Besök Masurien i september, med husvagn eller tält. Då turisthorderna dragit sig tillbaka påminner detta stora sjöområde i nordöstra Polen om Danmark på 50-talet, i avlägsna byar utan elektricitet och med kacklande hönor på gatorna. Längs kurviga alléer stannar bybor gärna för en pratstund", tipsar polskan Marzenna Kolesnik som är danspedagog och har bott i Stockholm i 30 år.

Nära Ketrzyn ligger Gierloz (Görlitz) där nazisterna byggde sin "varglya", som en egen gömd stad i skogen. Men mest berömt är Masurien för sina sjöar och bokskogar som lockar mängder av naturälskande seglare, scouter, vandrare och fågelskådare. Prova att hyra en båt för 400 kronor en dag, det är en sällsam naturupplevelse. Eller besök en av nationalparkerna med sina bisonoxar.

Rafting i Rospuda och Wda

Öster om Masurien mot litauiska gränsen ligger provinsen Suwalki, ett av Europas bästa områden för häftig paddling, "rafting". Flera floder erbjuder äventyrliga, eller rofyllda, paddlingar. Gårdsturismen är utbredd och det är lätt att hitta lantliga rum för 200 kronor.

"Rent vatten, frisk luft, tysta rena gröna skogar väntar alla som gillar vattenstänk och adrenalinkickar" berättar journalisten och kanotentusiasten Henrik Sannesson som har återkommit till dessa trakter flera gånger:

"Rospudafloden är bra, men man bör ha paddlingsvana för det kan vara strömt. Vi tältade längs floden, det finns fina ställen att stanna vid. Under högsäsong kommer många tyskar och då blir det ofta mindre fridfullt. Mest "förlåtande" är den ringlande lilla floden i Wda söder om Gdansk. Lite folk och tysta omgivningar. Trädstammar som fallit ner i floden gör färden väldigt naturskön och behaglig".

Sagodalar i Zakopane

"Jag trodde att jag hade hamnat i en saga", säger polskan Marzenna Kolesnik när hon lyriskt berättar om Tatrabergen runt skidorten Zakopane söder om Krakow. Dalar som fått stå orörda med timmerhärbren och höhässjor, floder där vi dricker friskt källvatten i en rofylld livsrytm:

"På sommaren är detta en trakt för rekreation i byar där tiden tycks stått still i hundra år.", berättar hon.

Njut av regionens rökta ostar oscypek med smakrika korvar som mishliwska och grytor i världsklass. På många platser är tyska ett gångbart språk, bättre än engelska som relativt få pratar på polska landsbygden.

Ridläger mellan slott

Fotografen Susanne Kronholm var med på en Hubertusjakt i skogarna kring Poznan i nordvästra Polen. Det är en fältritt med hinder där man skall hinna ifatt en person med rävsvans. Till hästälskare kan jag rekommendera Polen som är ett billigt land för ridresor.

Några rider mellan slott på dagsrittavstånd ibland ingår vinprovning på kvällarna.

Polens härjade historia

Westerplatte

Westerplatte är en symbol för det allra mörkaste kapitlet i Europas historia. Klockan 04.45 den 1 september 2009 var det 70 år sedan det tyska pansarskeppet Schleswig-Holstein öppnade eld mot den polska garnisonen här. Det tunga granatregnet blev starten på Andra världskriget, närmare sex års skoningslöst krig.

Efter Första världskriget slöts avtal, som bland annat gav Polen en korridor till Östersjön, en landremsa som skar av Ostpreussen från resten av Tyskland. Gdansk, som då hette Danzig och hade en övervägande tysk befolkning, blev fristat. Polackerna fick bland annat ha en liten garnison och ett eget postverk i stan.

Den polska postens byggnad ligger centralt i Gdansk och står kvar än i dag. Där finns ett intressant litet museum över tyskarnas attack den 1 september.

Stutthof

Medan garnisonen på Westerplatte höll ut i en vecka, gav de uselt beväpnade posttjänstemännen upp inom ett dygn. Redan på krigets andra dag öppnades ett av de första koncentrationslägren för polacker och judar några mil öster om Gdansk, i Stutthof, som till dess varit en idyllisk badort (det är det numera igen).

Delar av lägret finns bevarade, ett upprörande museum över nazisternas illgärningar – här dog 85 000 människor.

Gierloz och Wolfschanze

Några timmars bilresa österut i Polen ligger byn Gierloz och Wolfschanze – Hitlers beryktade varglya där överste Von Stauffenberg utförde sitt misslyckade attentat mot Hitler 22 juli 1944.

Tyskarna sprängde Varglyan 1945, men den på sina ställen flera meter tjocka betongen stod emot och än i dag kan man se bunkrarna. Köp en guidebok vid infarten eller ta en guidad tur – annars är ruinerna svårtolkade.

Gdansk och Warszawa

Gdansk förstördes först vid krigsslutet, i dag har vissa kvarter återfått sin forna prakt. Huvudstaden Warszawa förstördes däremot systematiskt av tyskarna i omgångar. I maj 1943 krossades det judiska upproret i gettot och de få överlevarna sändes till dödslägret Auschwitz. Sommaren 2009 togs det första spadtaget på ett museum om judarnas öde i Polen, i en park där gettot en gång låg. 2004 invigdes ett fascinerande museum om upproret. The Warsaw Rising Museum. Här får besökaren närkontakt med människorna som kämpade; genom bilder, filmer, intervjuer och föremål. Ett toppmodernt museum som man lätt tillbringar flera timmar på, även om hemskheterna gör en matt.

Att en stund senare vandra i den återuppbyggda gamla stan känns som en befrielse. Polen reste sig trots allt ur förödelsen igen.

Johan Öberg och Andreas Strömberg / TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.