Nyheter

Byalaget manar till kamp för Tempo

Handla mer på Tempo – annars blir Västra Storgatan åter en Dödens väg, lyder byalagets budskap till Rydsgårdsborna. Handlar byborna inte mer, handlar det om veckor innan butiken tvingas stänga, bekräftar butiksinnehavare Lotta Johansson. – Det är riktig kris.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? Annika Persson, Rydsgård: – Den betyder en hel del. Själv storhandlar jag det mesta på annat håll, men det är bra att kunna komma hit och köpa mjölk och annat. Man slipper köra till Skurup varje gång man behöver något litet.
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? Annika Persson, Rydsgård: – Den betyder en hel del. Själv storhandlar jag det mesta på annat håll, men det är bra att kunna komma hit och köpa mjölk och annat. Man slipper köra till Skurup varje gång man behöver något litet.Foto: 
– Detta handlar inte om mig och Lizette, utan om Rydsgård. Ska byn fortsätta leva, måste här finnas en affär, säger Lotta Johansson, som driver Tempo tillsammans med Lizette Feldt.
– Detta handlar inte om mig och Lizette, utan om Rydsgård. Ska byn fortsätta leva, måste här finnas en affär, säger Lotta Johansson, som driver Tempo tillsammans med Lizette Feldt.Foto: Bass Nilsson
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? Marita Wallström, Rydsgård: – Den betyder mycket. Man kanske inte storhandlar här, men för snabba dagliga inköp är det jättebra att den finns. Det vore riktigt synd om man behövde lägga ner.
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? Marita Wallström, Rydsgård: – Den betyder mycket. Man kanske inte storhandlar här, men för snabba dagliga inköp är det jättebra att den finns. Det vore riktigt synd om man behövde lägga ner.Foto: 
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? John-Erik Jeppsson, Rydsgård: – Butiken är ju hjärtat i byn. Det är så bra att komma hit, nära och trevligt. Skulle de stänga vore det riktigt synd, speciellt för oss som handlar nästan allt här. Det var synd att de inte fick hit Svenska spel – det är det enda som saknas.
Vad betyder livsmedelsbutiken för Rydsgård? John-Erik Jeppsson, Rydsgård: – Butiken är ju hjärtat i byn. Det är så bra att komma hit, nära och trevligt. Skulle de stänga vore det riktigt synd, speciellt för oss som handlar nästan allt här. Det var synd att de inte fick hit Svenska spel – det är det enda som saknas.Foto: 

När Matöppet stängde i november 2010 fick Västra Storgatan tillnamnet Dödens väg. Fem månader senare slog Lotta Johansson och kollegan Lizette Feldt, båda Rydsgårdsbor, upp dörrarna till Tempo. Målet var att driva butiken som en handfast garant för en levande by.

Men det varma mottagandet till trots sviker kunderna.

– Vänder det inte väldigt snart, måste vi slå igen, säger Lotta Johansson.

– Vi har varit på gränsen hela tiden men tänkt att ”det lossnar snart”. Men till slut går det inte längre, och nu har vi nått dit. Vi har många trogna kunder som kommer varje dag. Men de är för få och de handlar för lite. Många köper tidningen och några liter mjölk – det kan vi inte leva på.

Två–tre middagsmål per hushåll och vecka skulle vara tillräckligt för att hålla butiken rullande, har butiksinnehavarna räknat ut.

– Vi är inte ute efter att folk ska storhandla här – vi är inte den sortens butik. Men här finns många hushåll och handlar alla två eller tre kvällsmål med tillbehör, räcker det för att vi ska gå runt, säger Lotta Johansson.

– Detta handlar inte om mig och Lizette, utan om Rydsgård. Vi värnar om vår by. Ska den fortsätta leva, måste här finnas en affär.

Delar ut flygblad

Nu har byalaget engagerat sig i matbutikens överlevnad och flygblad med uppmaningen att öka inköpen på Tempo har just gått till tryck, berättar ordföranden Henrik Knutsäter på torsdagen.

– Flygbladen kommer att delas ut till 700–800 hushåll i Rydsgård med omnejd. Vi pratade om det i styrelsen i går (läs: onsdag) och var eniga om att göra detta tillsammans med Tempo.

Att stötta matbutiken är självklart, menar Henrik Knutsäter.

– Tempo är Rydsgårds enda fullsortimentsbutik och en viktig del av servicen i byn. Om de går omkull blir det andra gången på två år som byn blir utan matbutik. Det blir svårt att få hit en efterträdare med de förutsättningarna. Dessutom sponsrar Tempo byalaget, och vi värnar om våra sponsorer.

Sju dagar i veckan mellan sju och sju står Lotta Johansson och Lizette Feldt i butiken för att serva Rydsgårdsborna med generösa öppettider, kaffehörna med utsikt över byn och ett brett sortiment med bland annat lowcarb-bröd som lockar kunder ända från Simrishamn. Men förgäves.

Försöker vara lyhörda

– Vi har försökt vara så lyhörda vi kan för kundernas önskemål. Hade folk bara talat om för oss vad som saknas, hade vi fixat det.

I butiken arbetar också kollegan Annika Ylinen, och ursprungligen fanns planer på att timanställa unga Rydsgårdsbor till hjälp.

– Men det har vi inte haft utrymme till. Många kommer in och frågar hur det går och vi svarar ärligt: det går inte, suckar Lotta Johansson.

John-Erik Jeppsson gör så gott som alla sina inköp på Tempo och blir förskräckt när han får veta att butiken kan tvingas stänga.

– Det är ju för sorgligt om de ska behöva slå igen. Det tycker jag inte alls om. Butiken, den är ju hjärtat i byn.

Taner Caliskan
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.