Annons
Nyheter

Igelkott sprayades rosa

När Fredrik Ewald hörde hur det prasslade till i buskarna intill villan i Rydsgård vid 21.30-tiden på torsdagskvällen misstänkte han att det var en igelkott som smög omkring. Och mycket riktigt. Det underliga var att igelkotten visade sig vara knallrosa.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011
Makarna Ewald i Rydsgård blev förvånade när de hittade en rosa igelkott i sin trädgård.
Makarna Ewald i Rydsgård blev förvånade när de hittade en rosa igelkott i sin trädgård.Foto: Anni Ewald

- Jag lyste på den med ficklampa men trodde att det var pionerna som gjorde att den såg rosa ut i ljuset, berättar hans fru, Anni Ewald.

Fredrik Ewald lyfte upp det lilla djuret med sina bara händer och makarna övervägde att kontakta en djurvårdare för att få bort färgen.

Annons

- Men eftersom den bara satt på piggarna och inte i ansiktet så tänkte vi att den nog klarar sig, säger Anni Ewald.

Båda känner ett djupt obehag och har valt att polisanmält händelsen som djurplågeri.

- Vi vet att det inte blir något av det. Det går inte att hittas bevis. Men det är i alla fall dokumenterat, säger Fredrik Ewald.

Han misstänker att någon husägare ligger bakom sprayattacken.

- Jag tror inte att det är ungdomar. Snarare någon som är sur över att igelkotten går och skitar ner gräsmattan. Jag hoppas vi får reda på vem som gjort det.

Lars-Åke Janzon,jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tror inte att igelkotten kommer att lida av sin nya färg.

- Jag har aldrig sett någon undersökning om det här, men det är klart att det inte är nyttigt för djur att bli nermålade. Är det bara på piggarna borde det inte vara någon fara. Den kommer inte bli mobbad av andra igelkottar och den har inga fiender i Skåne som lättare upptäcker den, säger han.

Taner Caliskan
Frida Eriksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons