Nytt hopp för fotbollsklubb i kris
– Vi tittar på möjligheten att ställa upp med ett borgensåtagande. Är det juridiskt möjligt kommer jag att föreslå det, säger han.
Sjöberg anser att det handlar om en stabil förening och bedömer det som riskfritt att gå in med en kommunal borgen för det banklån på 400 000 föreningen tvingas till för att klara krisen. En konkurs skulle sannolikt degradera föreningen till en plats längre ner i seriesystemet.
Det är ett gammalt hängavtal från 1987, som Rydsgårds AIF tecknade med fackföreningen Unionen, som placerat fotbollsföreningen i en mycket svår ekonomisk knipa.
Avtalet om en extra tjänstepension tecknades för föreningens kanslist. I samband med att den nuvarande kanslisten nyligen slutade gick det plötsligt upp för föreningen att man hade en pensionsskuld på cirka 500 000 kronor.
Rydsgårds AIF fick ett chockartat uppvaknande. Andreas Hansson, Rydsgårds AIF, konstaterade tidigare att det inte får några som helst sportsliga konsekvenser.
Föreningsmedlemmarna tar dessutom ett större ansvar och ökar insatserna av ideellt arbetet. Genom att drar ner kanslitjänsten till en fjärdedel och lägga ut resten av det arbetet på medlemmarna räknar föreningen med att sänka kostnaderna årligen med 100 000 kronor. Tillsammans med lånet och det kommunala borgensåtagandet hoppas man klara av att betala in de avtalade pensionspengarna.
Skulle kommunen – trots de positiva signalerna från Niklas Sjöberg – komma fram till att ett borgensåtagande inte kan komma på fråga har föreningen för avsikt att söka andra alternativ.
Ansökan om kommunal borgen är ett extra ärende på det sammanträde kommunstyrelsen har under denna vecka. Sannolikt kommer fullmäktige att behandla ärendet i slutet av månaden.