Annons
Nyheter

Nytt hopp för fotbollsklubb i kris

Kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Niklas Sjöberg (M), ser positivt på den ansökan om ett kommunalt borgensåtagande som Rydsgårds AIF lämnat till kommunen.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011

– Vi tittar på möjligheten att ställa upp med ett borgensåtagande. Är det juridiskt möjligt kommer jag att föreslå det, säger han.

Sjöberg anser att det handlar om en stabil förening och bedömer det som riskfritt att gå in med en kommunal borgen för det banklån på 400 000 föreningen tvingas till för att klara krisen. En konkurs skulle sannolikt degradera föreningen till en plats längre ner i seriesystemet.

Annons

Det är ett gammalt hängavtal från 1987, som Rydsgårds AIF tecknade med fackföreningen Unionen, som placerat fotbollsföreningen i en mycket svår ekonomisk knipa.

Avtalet om en extra tjänstepension tecknades för föreningens kanslist. I samband med att den nuvarande kanslisten nyligen slutade gick det plötsligt upp för föreningen att man hade en pensionsskuld på cirka 500 000 kronor.

Rydsgårds AIF fick ett chockartat uppvaknande. Andreas Hansson, Rydsgårds AIF, konstaterade tidigare att det inte får några som helst sportsliga konsekvenser.

Föreningsmedlemmarna tar dessutom ett större ansvar och ökar insatserna av ideellt arbetet. Genom att drar ner kanslitjänsten till en fjärdedel och lägga ut resten av det arbetet på medlemmarna räknar föreningen med att sänka kostnaderna årligen med 100 000 kronor. Tillsammans med lånet och det kommunala borgensåtagandet hoppas man klara av att betala in de avtalade pensionspengarna.

Skulle kommunen – trots de positiva signalerna från Niklas Sjöberg – komma fram till att ett borgensåtagande inte kan komma på fråga har föreningen för avsikt att söka andra alternativ.

Ansökan om kommunal borgen är ett extra ärende på det sammanträde kommunstyrelsen har under denna vecka. Sannolikt kommer fullmäktige att behandla ärendet i slutet av månaden.

Louise Löfgren
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons