Annons
Nyheter

Elspekulation är inget kommungöra

Efter en hård debatt på onsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Sjöbo igenom att lägga ut elhandelsbolaget Sjöbo Energi till försäljning. Det är ett riktigt beslut.
Nyheter • Publicerad 29 september 2011

Märk väl att det inte handlar om elnäten, som ligger i ett annat bolag. Infrastruktur av det slaget kan kommun med fördel äga och ha monopol på, lika gärna som Eon kan ha det.

Naturligtvis ska priset vara det rätta. Men räkna inte med att miljonerna kommer att regna över kommunkassan. Någon guldkalv är inte Sjöbo Energi. Den högst värderade tillgången är kundstocken som följde med när den tidigare förvaltningen lades över i bolagsform. Det egna kapitalet – tillgångar minus skulder – beräknades till 9 miljoner kronor i bokslutet.

Annons

Med en omsättning på 79 miljoner kronor gick verksamheten med en förlust på 2,9 miljoner kronor förra året. I år tror vd Mattias Johansson på att elhandeln ska gå plus 1,5 miljoner kronor.

Variationerna beror på att Sjöbo Energi inte producerar någon egen el, utan köper in för att sälja vidare till förbrukarna. Förra året bjöd på en kall vinter och hög konsumtion. Sjöbo Energi var tvunget att köpa el till höga priser för att leverera till kunder som hade kontrakt på lägre pris. Däri ligger alltså den ekonomiska risken som elhandel innebär. Självklart kan det andra år gå åt andra hållet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har motsatt sig att ställa ut hela bolaget till försäljning. De vill behålla kontrollen och sälja 49 procent av bolaget, enligt tidigare beslut. Även en del moderater har i den interna debatten menat att bolaget ska behållas inom kommunen.

Men att sälja 49 procent känns som en märkig kompromiss - och vem skulle vara intresserad av att köpa?

Det finns ingen anledning för kommuner att ägna sig åt spekulation på elmarknaden. Lägg energin på skola och omsorg i stället.

Ann-Louise Olander
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons