Annons
Nyheter

Kommunpolitik är mer än käbbel

1998 steg jag för första gången in på en tidningsredaktion i Ystad.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011
Petter Birgersson
Petter BirgerssonFoto: 

Det hade precis varit val och i kommunen var det stenhårt mellan blocken. Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, kunde avgöra vilken sida som skulle styra. När jag ringde upp partiets ledande representant var han hemlighetsfull om vem som skulle få SPI:s stöd. Jag gick utanför mitt mandat som reporter och vågade mig på en gissning om hur utfallet skulle bli. Min spådom visade sig senare inte vara tillräckligt väl underbyggd, jag hade trott på fel lag.

Tretton år senare har jag fått förtroendet att bli politisk redaktör på Ystads Allehanda, den tidning som har sydöstra Skåne som självklar hemmaplan. På ledarplats kommer jag att ansvara för tidningens politiska hållning, med liberal utgångspunkt.

Annons

De regionala och lokala frågorna kommer att ha en självklar plats. Barack Obama och Fredrik Reinfeldt kommer att få slåss med Torgny Larsson i Tomelilla och Kristina Jönsson i Ystad om utrymmet. Lokalpolitik avfärdas av många som varandes mest käbbel - de viktiga besluten tas ändå i Stockholm, Bryssel och Strasbourg. Det är inte sant. De styrande i kommunerna har stort inflytande över skola, äldrevård, bebyggelse och skattenivå. Ansvaret begränsar sig inte till här och nu, ett investeringsbeslut i dag kan ha avgörande betydelse för hur kommunen ser ut om 25 år.

De närmaste månaderna kommer jag att ägna mycket tid åt att lära känna de fem kommunerna i Ystads Allehandas spridningsområde. Förhoppningen är att det ska öka precisionen i reflektioner och analyser av politiska beslut och andra händelser. Jag vill ju inte gissa fel igen.

Ann-Louise Olander
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons