Annons
Nyheter

Hur vi kan få nytta av Sverigedemokraterna

Till skillnad mot riket verkar regeringsfrågan i Ystad blivit löst utan större åthävor. Miljöpartiet har förklarat sig villigt att stödja en alliansbudget och ingå i maktbasen. Vilka krav som ställts i utbyte mot stödet har inte framkommit i rapporteringen. Gissningsvis är de aningen kraftigare än närproducerat och rättvisemärkt.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Annat är det som bekant i riksdagen, där regeringen Reinfeldt II tvingas att regera i minoritet. En effekt av detta blir att styret av landet riskerar att bli svagt och att viktiga beslut försinkas eller vattnas ur i sökandet efter kompromisser över blockgränsen. Men är det uppkomna dödläget mellan blocken och Sverigedemokraternas ställning som tungan på vågen enbart av ondo? Om minoritetsregerandet leder till eftergifter för det främlingsfientliga partiet är svaret ett otvetydigt ja. Men givet att riksdagens övriga partier följer sin uttalade ambition att inte släppa fram SD kan vi faktiskt stå inför en mandatperiod där riksdagen återtar mycket av den makt som gradvis, inte minst under Göran Perssons långa maktinnehav, förskjutits till regeringen.

I berättelser från parlamentarismens barndom brukar förhållandena för de enskilda riksdagsledamöterna beskrivas som klart primitiva, långt bort från dagens ledamotshotell, assistenter och stödfunktioner. Det brukar berättas att hyllan för galoscher i ledamöternas kapprum var det enda utrymme som tillhandahölls för papper och protokoll.

Annons

Kanske går mandatperioden 2010 till 2014 till hävderna som den tid då riksdagsmännen fick passa noga på tiden och aldrig riskera att missa en votering i kammaren. Just precis det de faktiskt är valda att göra. För med intåget av ett tredje block har det gamla kvittningssystemet spelat ut sin roll. Systemet var visserligen praktiskt ur många synvinklar eftersom påtvingad eller annan motiverad frånvaro kunde kvittas med frånvaro från även den andra sidan och på så sätt behålla kammarens röstförhållanden. Som vi såg vid till exempel voteringen för den kontroversiella FRA-lagen var kvittningsförfarandet också ett sätt för enskilda riksdagsmän att smita ifrån ett smärtsamt ställningstagande när partipiskan ven i kammarens korridorer. Det oskicket slipper vi nu.

Sverigedemokraternas enögda omvärldsanalys lär också bli grundligt genomlyst i all sin intellektuella ohederlighet. Först ut blir som bekant beslutet om den svenska insatsen i Afghanistan, där SD:s tes om att hellre hjälpa flyktingar i sina hemländer än att ta hit dom äntligen kan tas upp till bevis. Vad bättre i så fall än att öka kvaliteten på vår insats i det krigshärjade landet?

Och vem vet, kanske till och med oppositionsledaren Mona Sahlin drabbas av den kompromissvilja och strävan efter de breda blocköverskridande lösningar hon fram till nu mest ansett att regeringen ska inta. För när varken regeringe eller opposition helt säkert kan få igenom sina förslag, borde viljan till kompromisser öka, varpå riksdagen något kan återta sin position som den viktigaste politiska mötesplatsen och ta ett kliv bort från funktionen av transportkompani.

Sverige är trots allt ingen presidentiell demokrati – utan en parlamentarisk.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons