Annons
Nyheter

På marsch mot storebrorslandet

Det kan knappast ha undgått YA:s läsare att det i Sverige existerar ett mycket långtgående rättsskydd för den som misstänks för allvarliga brott men som frikänts. Den så kallade gryningspyromanen härjar åter efter månader av stillhet. I onsdags natt brändes möllan i Skivarp ner till grunden och den 46-årige man som flera gånger tidigare anhållits och häktats för misstänkt samröre med flera anlagda bränder greps av polisen men släpptes på fredagen. Bortsett från en anlagd brand i Dalarna har 46-åringen aldrig fällts för pyromandåden. Ur rättsväsendets synvinkel är det alltså inte han som är "Gryningspyromanen" eftersom man aldrig kunnat bevisa detta. I stället har 46-åringen ett flertal gånger tillerkänts ekonomisk kompensation för de perioder han har suttit frihetsberövad.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010

Fallet med 46-åringen visar att rättssäkerheten fungerar. Du kan bli anhållen, häktad, åtalad och i största allmänhet bryskt behandlad av rättsmaskineriet. Men om du i slutändan frikänns och släpps ut är du oskyldig och i vissa fall berättigad till ersättning från staten. För en del kan detta upplevas som stötande, men andra alternativ är alltför avskräckande om man blott för ett ögonblick överväger den rättsordning som rådde i till exempel just DDR. Det hindrade emellertid inte nyblivna moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson från att i våras på sin blogg i desperation över pyromanens härjningar spekulera i en lagstiftning som skulle göra det lättare att döma förövare som begår brott som är svåra att bevisa. Tjockare än så är alltså inte fernissan hos den nyare av de nya Moderaternas lagstiftare.

Förr om åren, på nittonhundratalet, älskade danska journalister att påpeka för oss svenskar att vi levde i en amerikaniserad version av DDR. Övervakningsstaten på andra sidan Östersjön är sedan i dagarna tjugo år borta. En händelse som nästan ser ut som en tanke är att samtidigt som tyskarna firade minnet av återföreningen läcktes en hemlig promemoria från det svenska justitiedepartementet som avslöjade att regeringen var beredd att gå mycket långt i den nya lagen om datalagring.

Annons

Förvisso har man backat på en punkt i att efterkomma EU:s datalagringsdirektiv och verkar nöja sig med med direktivets minimikrav om sex månaders lagring. Men Storebror må få en kortare tid att rumstrera om i dina elektroniska garderober, men han får definitiv lättare att komma in. Enligt promemorian droppas kraven på misstanke om brott med ängelse på straffskalan. Beatrice Ask nöjer sig alltså inte med att färgkoda statens kuvert, utan vill att blotta misstanken om rena skitbrotten ska tvinga din telefonoperatör eller internetleverantör att lämna ut din mail, dina sms, var du befunnit dig, dina surfvanor, vem du pratat med och så vidare på blotta misstanken om ett brott som bara ger böter, låt oss säga fortkörning eller spritsmuggling.

Det bekräftar tyvärr att landets lagstiftare målmedvetet inlett marschen nerför det sluttande planet mot ett övervakningssamhälle värdigt Erich Honneckers allra våtaste drömmar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons