12 uppsagda på Plastal

Minskad orderingång ledde nyligen till nya varsel på Plastal. Nu har 12 fast anställda blivit uppsagda.
Simrishamn • Publicerad 2 januari 2012

– Förhandlingarna med facket är avslutade. 10 tillsvidareanställda blev uppsagda och två visstidsanställda har inte fått förlängt. Dessutom har en anställd tagit studieledigt, sammanfattar Plastals vd, Per-Eve Wendel.

Det gångna året har varit tufft för Plastal.

I början av året var fortfarande en fjärdedel av företagets produktion knuten till Saab och det ledde till att man i maj varslade 50 anställda om uppsägning, samtidigt som Saab togs bort ur Plastals affärsplaner. I stället koncentrerades produktionen till Volvo och Scania.

I början av hösten var förhandlingarna avslutade. Alla fast anställd personal fick i slutändan behålla jobbet. I stället blev det omkring 25 visstidsanställda och inhyrda som fick gå.

Glädjen blev dock inte långvarig, även om tillverkningen hade anpassats till ett liv efter Saab. I slutet av november var det dags för ett nytt varsel. 15 personer hotades av uppsägning. Det är alltså det varslet som nu lett till uppsägningar av fastanställda.

Skälet till uppsägningarna är att Scania har dragit ner på sin produktion.

– Vi ser ytterligare eventuell volymneddragning från Scania i början av det här året, men vi vet ännu ingenting. Men om volymerna minskar kan det bli aktuellt med ytterligare varsel, konstaterar Per-Eve Wedel.

Den dåliga lönsamheten på anläggningen i Simrishamn är ett problem som företaget brottas med. Förutom att försöka få mindre stillestånd i fabriken ska man förstärka säljkåren, för att försöka förbättra lönsamheten.

Ann-Louise Olander
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.