Annons

18-åring åtalas för flera åldringsbrott

Åldringsbrotten som drabbade flera äldre i somras är nu på väg att klaras upp. En 18-årig man från Simrishamn åtalas för inte mindre än elva fall av grov stöld. De flesta stölder har drabbat personer som är 80-90 år gamla.
Simrishamn • Publicerad 20 september 2011

18-åringen har i flera fall lurat äldre människor att släppa in honom i lägenheten och sedan plockat åt sig olika värdesaker.

Polisen har säkrat teknisk bevisning i form av DNA vid en av stölderna.

Annons

Han har också erkänt vid förhör med polisen.

Främst är det personer i Simrishamn som drabbats av stölderna som betecknas som grova av polisen. Men även äldre i Sjöbo och Ystad har råkat illa ut.

-Han har bett att få något att dricka och på så vis tagit sig in i bostaden, stationschef Claes Ekman vid polisen i Simrishamn.

I de flesta fall har 18-åringen varit ensam, men vid en eller kanske två stölder har Simrishamnsbon haft sällskap av en ett år äldre man från Svedala. Han åtalas också för en grov stöld som de båda misstänks för i Malmö.

I början av juni tog sig mannen in hos en nästan 100 år gammal kvinna i Sjöbo. Inne i bostaden plockade han bland annat åt sig kontanter.

Hos en man i Simrishamn tog sig mannen in två gånger, enligt åklagaren och tog mobiltelefoner vid båda besöken.

En annan gång följde mannen med en äldre kvinna efter det att hon varit och handlat. Och kunde sedan lura henne att öppna sitt hem för honom.

Natten till den 7 sjunde juli lyckades 18-åringen ta sig in hos ett par i 90-årsåldern i Simrishamn. Mannen stal en handväska och två plånböcker med kontanter, ett armbandsur och en mobiltelefon.

Mannen kunde gripas den 22 augusti efter en tids intensivt spaningsarbete. Polisen lade ner stora resurser för att lösa brotten så fort som möjligt. Vid ett av inbrotten fick polisen en DNA-träff, och kunde binda honom vid den händelsen. Han har sedan erkänt de elva stölderna som han nu åtalas för.

Polisen är nöjd med att ha kommit så långt att den misstänkte mannen nu åtalas vid tingsrätten i Ystad. Och hoppas nu att brotten kan komma att klaras upp.

Annons

-Efter det att mannen greps har det inte varit fler brott av den här typen, säger stationschef Claes Ekman vid polisen i Simrishamn.

Han åtalas också för tre fall av häleri då han sålt stöldgods vid en pantbank i Malmö och en guldsmedsaffär i Ystad.

18-åringen anhölls i sin frånvaro den 16 augusti och greps den 22 augusti och häktades fyra dagar senare, han sitter fortfarande häktad i väntan på rättegången. Åklagaren vill att två hela dagar avsätts för förhandlingarna vid tingsrätten.

Simrishamnsbon är inte känd av polisen för liknande brott.

Karin Ohlsson
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons