Annons

2004 var ett lugnt år för sjöräddningen

Simrishamn • Publicerad 24 januari 2005

Det gångna året har varit lugnare än normalt. I fjor hade vi sex allvarliga larm som gällde livräddning, jämfört med nio larm 2003, säger Johan Mårtensson, befälhavare på Sjöräddningssällskapets båt Gad Rausing i Skillinge.

– Den mest dramatiska insatsen gjorde vi den 30 april, när Eystrasalt sjönk nordost om Kivik, på väg från Åhus till Skillinge.

Annons

– Ombord på båten var det tre man, som Yngsjös räddningsbåt kunde ta upp och som vi sedan förde iland till Simrishamn. Skepparen hade skadat armen, och fick därför föras till sjukhus, berättar Johan Mårtensson.

Eystrasalt ligger kvar på havets botten. Från masttoppen till vattenytan är det bara sju meter. Besättningen på Gad Rausing hade 17 övningar i fjor, mot 26 år 2003.

Antalet egna övningar har minskat från 21 till 12. Övningarna har varit färre men mer omfattande.

Dessutom har det varit två övningar i Sjöfartsverkets regi, två med Försvarsmaktens helikopter och en internationell övning vid tyska kusten.

Befälhavare Jan-Inge Glimberg berättar att övningen Balex Delta i Kadettrännan utanför Warnemünde gick bra.

– Trots kuling och regn lyckades vi hitta den docka som vi letade efter, säger Glimberg.

Värdlandet Tyskland hade bjudit in sjöräddningsenheter från Polen, Danmark och Sverige. Gad Rausing har utfört fyra serviceuppdrag åt yrkesfiskare och Trossen sjöassistans.

Vidare har 11 betalda uppdrag utförts, bland annat bärgning, bogsering och spridning av aska efter avlidna.

Vid tio tillfällen har besättningen visat Gad Rausing för intresserade, både lokalt och globalt.

– Sverige har som ordförandenation i International Lifeboat Federation bjudit in gäster till oss från England och Kina, säger Johan Mårtensson.

Annons

Han nämner också att det varit besök från den internationella sjöfartsutbildningen i Malmö, World Maritime University.

Totalt rör det sig om 49 aktiviteter under 2004, jämfört med 76 året innan.

Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons