Annons

40 ton sill förädlas här varje dag…

Årligen tar Skillinge Fisk-Impex i Simrishamn emot cirka 20 000 ton sill, skarpsill och torsk. I fabriken sker helautomatisk mottagning, sortering, filetering och infrysning av sill, som framför allt exporteras till Östeuropa. Företaget har eget rökeri, fiskaffär och servering.
Simrishamn • Publicerad 20 mars 2007
Den automatiska sorteringsmaskinen sorterar 25 ton sill per timme. Sorteringen sker i fem storlekar. bild: thorsten persson
Den automatiska sorteringsmaskinen sorterar 25 ton sill per timme. Sorteringen sker i fem storlekar. bild: thorsten perssonFoto: 
Ann-Britt Mattsson lägger sillen rätt innan den går vidare till fileteringen.
Ann-Britt Mattsson lägger sillen rätt innan den går vidare till fileteringen.Foto: 
Rikard Viberg tar hand om den nysorterade sillen.
Rikard Viberg tar hand om den nysorterade sillen.Foto: 
Från tankbilarna pumpas sillen ned i ett vattenkar, varifrån den transporteras vidare för sortering.
Från tankbilarna pumpas sillen ned i ett vattenkar, varifrån den transporteras vidare för sortering.Foto: 
När det är högtryck i sorteringshallen tar företaget emot 300– 400 ton sill per dag.
När det är högtryck i sorteringshallen tar företaget emot 300– 400 ton sill per dag.Foto: 

I år investerar Skillinge Fisk-Impex över tre miljoner kronor i Simrishamn. - Butiken och serveringen har utvecklats positivt. Därför bygger vi ut, säger Tom Ekström, vd för Skillinge Fisk-Impex, som i år satsar över tre miljoner kronor på om- och tillbyggnad av lokalerna.

Det blir en ny beredningshall för smörgåstårtor, festfat och pannfärdiga rätter.

Annons

- Jag hoppas att vi kommer igång med bygget efter påsk, så att vi blir klara till midsommar, tillägger Tom Ekström.

Fryshuset ska också utökas med cirka 500 kvadratmeter för torrlager och utlastning under tak.

Det är åtskilliga lastbilar som lämnar företaget varje dag, eftersom cirka 70 procent av omsättningen avser export. En del export sker också med fartyg från Simrishamns hamn.

Stora kvantiteter hel sill och sillfilé fryses in och exporteras till Polen, Litauen, Estland, Ryssland, Kroatien, Holland, Skottland och Kanada. Av fiskrester producerar man hund- och kattmat samt minkföda. Stora volymer går framför allt till Danmark.

I fabriken tar man årligen hand om cirka 20000 ton sill, skarpsill och torsk.

Silltrålarna Courage, Laguna, Zaima och Vally står för stora leveranser.

Efter fångsten till havs lagras sillen ombord i stora tankar med nollgradigt vatten. Vid kajen väntar sedan någon av företagets sex tankbilar, som pumpar upp sillen och kör den upp till sorteringshallen.

Ibland kör tankbilarna till Ystad och Trelleborg för att hämta sill.

- När det är toppar kan vi få in mellan 300 och 400 ton sill per dag, säger Tom Ekström, medan hans mobiltelefon ringer.

Efter sortering pumpas sillen under mark upp till fryshuset, där 200 ton per dygn kan frysas in. Produktionen är hög. Varje dag rullar 40- 45 ton sill genom den helautomatiska fileteringen.

Annons

Maskinerna filear och skinnar fisken, som också kan skäras i gaffelbitar.

Vid maskinerna finns dock ett vakande öga. Ann-Britt Mattsson tillhör dem som lägger sillen rätt innan den fileteras. - Vi står mycket väl rustade i dag, säger Tom Ekström, som upplever ett generationsskifte.

Hans 29-årige son, Kristian, har arbetat på kontoret drygt ett år och tagit över ruljangsen efter trotjänaren Stig Hansson, som nyligen gick i pension.

Tidigare har Kristian Ekström varit ansvarig för fiskaffärerna i Simrishamn och Skillinge, där hans systrar också sommarjobbat.

Framtiden ser ljus ut för Tom Ekströms livsverk.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons