Annons

60 elever lär kinesiska

Simrishamn • Publicerad 15 oktober 2010
Cherie och Peter Martinsson undervisar 60 elever i Simrishamn i kinesiska. Här är det nybörjare från sexan till trean på gymnasiet som får gemensam undervisning. Bild: Albin Brönmark
Cherie och Peter Martinsson undervisar 60 elever i Simrishamn i kinesiska. Här är det nybörjare från sexan till trean på gymnasiet som får gemensam undervisning. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

ººTotalt 60 unga elever pluggar kinesiska för paret Martinsson – en svensktalande kines och en kinesisktalande svensk. Ibland samlas nybörjare från sexan till tredje ring till språkkafé för kinesisk konversation, sång och tedrickning.

När YA tittar in i klassrummet på Österlengymnasiet är Peter och Cherie Martinsson mitt uppe i en lång konversation med eleverna. Vi begriper inte nåt, men eleverna följer med som vore det enklast i världen.

Annons

– Det är inte svårt, säger Miranda Johansson som går i sexan på Gärsnäs skola. Hon åker till Simrishamn för att plugga kinesiska två gånger i veckan.

– Jag ville lära mig mer och eftersom jag är intresserad av Asien blev det kinesiska.

Cherie Martinsson brukar undervisa på Korsavadsskolan där totalt cirka 30 elever har kinesiska på schemat. Peter Martinsson har ungefär lika många gymnasieelever som sina adepter. – Det är fantastiskt att skolan har tillgång till två lärare i kinesiska som behärskar både svenska och kinesiska. Det är annars ganska vanligt med lärare som måste gå via engelskan, säger Jan-Erik Öhgren, en av initiativtagarna bakom undervisningen i kinesiska på skolan.

Den åldersintegrerade undervisningen är en nysatsning.

– Alla är ju nybörjare oavsett ålder. Men krympande elevkullar gör den här samläsningen att vi kan behålla ett större utbud, säger Öhgren. Till vardags undervisar Cherie Martinsson vuxna studenter i Malmö och Peter Martinsson vid universitetet i Lund. Bäst på kinesiska är svenske Peter, enligt kinesiska Cherie.

– Kinesiska är mitt modersmål och då blir man lite slarvig. Peter är mycket mer noggrann, erkänner hon.

Lektionen avslutas med Blinka lilla stjärna på kinesiska, en kopp kinesiskt te och kinesiskt godis.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons