Annons

Aktiva föräldrar ger aktiva barn

Några spelar boll, andra klättrar, somliga hoppar hage och en annan gungar. Men ingen sitter still på skolgården i Sankt Olof. Det stora utbudet av aktiviteter har eleverna sina egna föräldrar att tacka för.
Simrishamn • Publicerad 30 augusti 2002

- Det gångna året har det blivit gjort mycket här, säger Niklas Olsson, ordförande i den minst sagt aktiva föräldraföreningen. - Det stora utbudet av aktiviteter märks redan på barnen. Det är i stort sett konfliktfritt på rasterna. Alla har något att göra. Och trivs barnen på rasterna märks det även under lektionerna. Idrottstimmarna i skolan blir färre och anslagen till lekredskap på skolorna blir mindre. Det är utifrån den verkligheten som föräldrarna gaddat sig samman. Här är det ingen som surar och tycker det är kommunens ansvar med miljön på skolan. - Barnens skoltid hinner kanske passera om man ska vänta på att kommunen få bättre råd, säger Niklas Olsson. Vi satsar bara på sådant som gagnar eleverna. Gränsen går när det blir tal om att betala personal. Det får kommunen göra. Eleverna har själva kommit med förslag på aktiviteter. Under året har de kunnat stryka en hel del från önskelistan. Till exempel en beachvolley-plan med bollar, en klätterställning, basketkorgar, nya lyktstolpar runt skridskobanan. - Tidigare har man bara kunnat använda banan under dygnets ljusa timmar, fastän det är på kvällen de flesta har tid att gå dit, säger Niklas Olsson. För skolgården är öppen för byns unga även efter skoltid. När de flesta andra skolor brottas med vikande elevunderlag slår Sankt Olofs skola rekord. I år går 123 elever på skolan. Personalen på skolan är tacksam för föräldrarnas engagemang. Inte minst rektor Helena Carlsson. - Skolan byggdes till 1999. I planen ingick då att skolgården skulle förbättras, men pengarna räckte inte. Nu känns det jättebra att skolan och föräldrarna själva fått till en trevlig skolgård, säger hon. Och en skolgård som dessutom blivit större. Gården var anpassad för de 75 elever som den gamla skolan byggdes för. Nu har skolan dubbelt så många elever och behövde därför större ytor. - Syftet med utemiljön är att eleverna ska få vara aktiva, säger Helena Carlsson. Därför har vi också förlängt förmiddagsrasten från en kvart till en halv timma. Då hinner barnen komma igång och leka ett tag innan det ringer in igen. - För att även de yngre barnen ska ha tillträde till alla aktiviteterna börjar de sin rast en kvart före de stora. Så har vi haft det ett par år och det fungerar jättebra. Föräldraföreningen står också bakom byns fritidsgård som blir allt mer populär. Gården har öppet varannan fredag och tidigare har ett 60-tal ungdomar kommit. Nu är man uppe i 100 av byns unga. Föräldraföreningen får in sina pengar via medlemsavgiften och en viss del av förtjänsten när fritidsgården är öppen. Pengarna går direkt tillbaka till eleverna, men inte bara via skolgården. På fredag ska eleverna göra en utflykt till Haväng och det är föräldraföreningen som bjussar på bussen. - Vi har på förslag att låta klasserna söka pengar hos föreningen till utflykter och studiebesök, säger Niklas Olsson. På det sättet hjälper vi även lärarna i deras undervisning.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons