Annons

Akut vård kan flyttas från Simrishamn

Patienter som behöver akut vård för stroke eller någon hjärtsjukdom ska inte behandlas på Simrishamn sjukhus i framtiden. De skickas i stället till Ystad.
Simrishamn • Publicerad 21 januari 2005

I går offentliggjordes förslaget för hur vården på sjukhuset i Simrishamn föreslås se ut de kommande åren. En styrgrupp har arbetat fram grunden för vad upphandlingsunderlaget som ska skickas ut till intresserade entreprenörer ska innehålla.

Sedan tidigare är det känt att det inte blir någon fortsättning på de planerade operationerna på Simrishamns sjukhus och nu föreslås ännu mer vård försvinna.

Annons

Denna gången handlar det om den specialiserade hjärtsjukvården och strokesjukvården.

– Vi koncentrerar den verksamheten till Ystad i stället. Får man en hjärnblödning har vi bästa möjligheten att klara patienterna där, säger Ulf Meijer, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Att transporten för de akut sjuka patienterna från Simrishamn blir längre är ett faktum. Men Ulf Meijer menar att lösningen ändå är den bästa för patienten.

– Vi koncentrerar verksamheten för att få bästa möjliga kvalitet. Och för att vi ska få patienten till rätt sjukhus där det finns vård dygnet runt, säger han och poängterar att det finns nationella riktlinjer om hur vården bör samordnas med hänvisning till den medicinska utvecklingen.

Kvar i Simrishamn kommer troligen bara att finnas en sjuksköterska som arbetat med dessa patienterna tidigare. Enligt förslaget till upphandlingsunderlaget skalas det dock inte bara bort funktioner från Simrishamns sjukhus. Sjukhuset ska få ta ett större ansvar för reumatiska sjukdomar och hudsjukdomar. För det sistnämnda föreslås en ny mottagning som ska ta emot patienter även från Ystad.

– Vi har funderat mycket på hur det ska bli och det här är den lösning som man kommit fram till på sjukhusen är bäst ur medicinsk synvinkel. Vi är eniga om att det kan ges en bättre vård om den koncentreras till ett annat område, säger Ulf Meijer.

Förslaget till upphandlingsunderlaget behandlas politiskt i hälso- och sjukvårdsnämnden på måndag och i distriktsnämnden för Ystad Österlens sjukvårdsdistrikt på torsdag. Distriktsnämndens vice ordförande Anki Gauffin (m) som suttit med i styrgruppen är nöjd.

– Vi har utgått från patientens synvinkel. Deras behov och krav har stått i centrum, säger hon.

Upphandlingsunderlaget fastställs senare i både regionstyrelsen och regionfullmäktige. Och för att företagen sedan ska få god tid på sig att ta fram sina anbud väntas avtalet med Närsjukvården Österlen förlängas till den 1 maj nästa år.

Jessica Ziegerer

Annons

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

Se även sidorna 2 och 12.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons