Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Äldre luras betala för andras varor i butiken: ”Det är för jäkligt”

Vid flera tillfällen har två kvinnor ertappats med att lura äldre kunder att betala för deras varor. Kvinnorna återvänder sen till butiken och lämnar tillbaka varorna mot pengar.
Både Brunnshallen och Netto i Simrishamn har drabbats av den nya bedrägeriformen.
Äldre personer har utsatts både på Brunnshallen och Netto i Simrishamn.
Äldre personer har utsatts både på Brunnshallen och Netto i Simrishamn.
Foto: Emma Lawesson

Det var i förra veckan som kassörskorna på Brunnshallen upptäckte kvinnornas metod.

En äldre man, som är stamkund i butiken, kom till kassan med en ovanligt välfylld varuvagn. I hans vagn stod en korg med varor. När han plockat upp sina varor höjde han rösten och ropade på en kvinna som stod utanför kassorna att komma och plocka upp sina varor. Hon svarade då att mannen skulle betala för dem.

– Då reagerade kassörskan. När hon frågade mannen om han verkligen ville betala för varorna i korgen sa han nej, berättar Caroline Norlander som är säkerhetsansvarig på Brunnshallen.

Mannen, och kvinnan, lämnade butiken utan varorna i korgen.

Stunden senare kom dock mannen i sällskap av kvinnan in på Netto. Där lyckades kvinnan förmå mannen att betala för nya varor som hon hade plockat till sig.

– Senare samma dag dök kvinnan upp igen på Netto och ville lämna tillbaka varorna som mannen hade betalat åt henne. Eftersom kvinnan hade kvitto på varorna fick hon pengarna tillbaka, ungefär 600 kronor, berättar Caroline Norlander.

Caroline Norlander på Brunnshallen ser mycket som händer i butiken via  övervakningsfilmer.
Caroline Norlander på Brunnshallen ser mycket som händer i butiken via övervakningsfilmer.
Foto: Anders Egle

När Caroline Norlander hörde talas om vad som hänt gick hon in på övervakningsfilmen för att se vad som utspelade sig i butiken innan mannen kom fram till kassan.

– På filmen ser man hur två kvinnor följer efter mannen in i butiken. De plockar varor i en korg som de sedan ställer i mannens vagn. Det är uppenbart att de försökte lura mannen så därför har jag gjort en polisanmälan.

"Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar"

Dagen därpå återkom kvinnorna och följde då efter en äldre kvinna i vars vagn de lade varor. När de kom fram till kassan gick kvinnorna ut i förväg och lät den äldre kvinnan betala.

– I detta fall reagerade inte kassörskorna och kvinnan betalade för varorna. Eftersom jag inte pratat med kvinnan vet jag inte om hon betalade frivilligt, men jag har anmält incidenten till polisen ändå, säger Caroline Norlander.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Hon är upprörd över kvinnornas agerande.

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar.

Efter händelserna har kvinnorna dykt upp i butiken igen, men då har Caroline Norlander försökt avhysa dem.

– Den ena kvinnan blev då väldigt aggressiv. Därför har jag polisanmält henne även för det.

Läs mer