Annons

Äldrefrågor avgör inte valet

Simrishamns väljarkår tillhör landets äldsta, men för den sakens skull är äldrefrågorna sannolikt inget som kommer att avgöra valet. Äldre bryr sig om andra generationer, konstaterar Maria Solevid, forskare inom valdeltagande.
Simrishamn • Publicerad 6 september 2018
Foto: ADAM IHSE / TT

Landets väljarkår är ovanligt gammal. Var fjärde väljare i riket har fyllt 65 år. Simrishamns demografi gör kommunens väljare ännu äldre. I kommunen har 40 procent av de röstberättigande invånarna uppnått pensionsåldern.

Att detta påverkar valutgången tror dock inte statsvetaren Maria Solevid som forskar bland annat om valdeltagande inom Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap.

Annons

– På nationell nivå skiljer sig äldres partival inte från övriga väljare, säger Maria Solevid.

Maria Solevid Göteborgs universitet
Maria Solevid Göteborgs universitetFoto: Fotograf Johan Wingborg

Hon menar att en väljares ålder inte är något som avgör dennes val av parti.

– En ensamstående kvinna med låg inkomst har inte samma politiska uppfattning som en förmögen man bara för att de båda fyllt 65 år. Ideologi och bakgrund är mycket viktigare i valet av parti än vad åldern är.

Det finns dock tendenser.

– I förra valet kunde man se att aningen fler äldre röstade på Socialdemokraterna. Även Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna lockar fler äldre väljare. Man kunde också se en nyans av att äldre väljare var mindre benägna att rösta på vänstern, miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Skillnaderna är dock mycket små.

Att äldre väljare skulle vara mer trogna sitt parti är också en sanning med modifikation.

– Äldre väljare är mer trogna än yngre, men även äldre byter parti.

”Äldre väljare bryr sig om andra generationer.”

Resultat från de nationella SOM-undersökningarna visar också att äldrefrågorna inte är viktigare för dem än för unga väljare. När väljare får ranka samhällsfrågor toppar invandring och integration före skola- och utbildning och sjukvård. På fjärdeplats kommer äldrefrågor.

– Äldre väljare bryr sig om andra generationer, konstaterar Maria Solevid.

När det gäller valdeltagandet visar erfarenheten att äldre väljare är mindre benägna att gå till valurnorna än yngre.

Annons

– Sverige har generellt ett högt valdeltagande i alla ålderskategorier, men de åldersgrupper som röstar i minst grad är unga män och äldre kvinnor.

Kvinnor över 80 år är den åldersgrupp som har det lägsta valdeltagandet. En förklaring är det faktum att kvinnor lever längre än sina män.

– Den sociala kontexten är viktig. Väljare som förlorat sin partner röstar i lägre grad. Ändå röstade nära 70 procent av kvinnor som fyllt 80 år, vilket måste anses som ett högt valdeltagande.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons