Annons

Åldrigt ålahue hittades i frysen

Efter två timmar nere i brunnen hittade fiskeridirektör Johan Wagnström äntligen den åldriga ålen Åles huvud. I frysen - tillsammans med resten av hans förmultnande lekamen.
Simrishamn • Publicerad 12 augusti 2014
Media väntade spänt på att ål-huvudet skulle hittas i brunnen. Men väntan var förgäves.
Media väntade spänt på att ål-huvudet skulle hittas i brunnen. Men väntan var förgäves.Foto: 
Huvudet, som inte hittades i brunnen där man trott att det skulle ligga.
Huvudet, som inte hittades i brunnen där man trott att det skulle ligga.Foto: 
Fiskeridirektör Johan Wagnström letade igen allt sediment som fiskats upp från brunnens botten.
Fiskeridirektör Johan Wagnström letade igen allt sediment som fiskats upp från brunnens botten.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Något litet vitt kan vara en del av fiskens skelett. Eller något helt annat.
Något litet vitt kan vara en del av fiskens skelett. Eller något helt annat.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
I frysen hittades resterna av ålens huvud. Förhoppningen är nu att hörselstenarna finns kvar i det lilla kraniet så att Åles ålder kan fastställas.
I frysen hittades resterna av ålens huvud. Förhoppningen är nu att hörselstenarna finns kvar i det lilla kraniet så att Åles ålder kan fastställas.Foto: Foto: Emma Lawesson
Åles lekamen har förvarats i en frys. Först vid närmare undersökning hittades slutligen han huvud mitt på skärbrädan.
Åles lekamen har förvarats i en frys. Först vid närmare undersökning hittades slutligen han huvud mitt på skärbrädan.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Det var i förra veckan som familjen Kjellman upptäckte att deras inneboende somnat in.

I ett ivrigt försök att fiska upp honom råkade man med fjärilshåven trycka sönder den förmultnande Åle. Man befarade att huvudet lossnat och fanns kvar nere i brunnen.

Annons

Och för att kunna fastställa en åls ålder måste forskarna ha huvudet. Där sitter nämligen de hörselstenar som kan avslöja om sägnen stämmer – att Åle hamnade i brunnen 1859 och därmed skulle ha fyllt mer än 150 år.

Sötvattenlaboratoriet i Stockholm är så angelägna om att åldersbestämma Åle att de i går skickade dit fiskeridirektör Johan Wagnström.

– Jo, det är väl ett ganska udda uppdrag, erkände direktören innan han knycklade ner sina 193 centimeter i den smala brunnen.

Pressuppbåd

Inför ett mindre pressuppbåd pumpades vattnet upp ur brunnen och hink för hink lyftes bottenslam upp. Med vattenslang spolades sedimentet och inför blixtrande kameror plockade Wagnström upp alla små vita delar.

– Kan vara delar av snäckskal, men också skelettdelar. Eller hörselstenar, konstaterade han.

Men inget huvud hittades.

Kraniet

För andra gången skärskådades ålkroppen som förvarats i frysen och en liten odefinierbar klump visade sig vara just ett ålhuvud. Åles kranium hade hela tiden funnits i familjen Kjellmans frys.

– Nu får vi bara hoppas att hörselstenarna finns kvar. Annars finns de kanske i någon av hinkarna, resonerade Wagnström och packade för säkerhets skull med sig allt som fiskats upp från brunnen.

Annons

Tomas Kjellman, som äger fastigheten och brunnen, är van vid att leva i skuggan av Åle. Både tidningar, tv och radio har gjort otaliga nerslag i hans trädgård sedan hans föräldrar köpte huset 1962. Han var tydligt lättad över att ålens huvud hittats.

– Det var ju så dumt av oss att inte få upp ålen hel från början, säger han.

Trots att Åle nu är död är Tomas Kjellman inte alldeles ållös. I en andra brunn på fastigheten finns ännu en ål. Fast den lär inte alls vara lika gammal, ”bara” 110 år.

Elin Samuelsson
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons