Annons

Alla är nöjda med förskollärarna

Simrishamn • Publicerad 12 maj 2005
Ljudnivån är hög när leken drar igång på Annelunds förskola där personalen tar till olika knep för att minska barngrupperna. Bild: Jan-Olle Persson
Ljudnivån är hög när leken drar igång på Annelunds förskola där personalen tar till olika knep för att minska barngrupperna. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Barngrupperna växer, personalen blir färre och föräldrarna är jättenöjda. Förklaringen till paradoxen finns i personalen.

" Självklart är barngrupperna för stora. Att vi är nöjda beror på att personalen är helt fantastisk, säger Roland Thord, pappa till barn på Annelunds förskola.

Annons

Och han är alls inte ensam om sin inställning. Den enkät som genomfördes nyligen visar samma trend.

Nio av tio föräldrar är nöjda med sin barnomsorg. Högt betyg får också personalens bemötande. Trots krympande resurser och en allt tuffare arbetsmiljö lyckas alltså "fröknarna". Hur gör de?

" Man får jobba på andra sätt än tidigare, säger Anna Henriksson.

Hon jobbar på Annelunds för-skola på Simrislund där 61 barn har sin "arbetsplats". Här har man valt att ha en särskild småbarnsavdelning för barn mellan noll och tre år. I gruppen finns bara 13 barn. De större barnen är indelade i avdelningar med 24 barn i vardera.

" Fast vi jobbar inte med avdelningar längre utan serbarnen som en grupp, säger Anna Henriksson.

Istället delas barnen in i andra konstellationer. Några får gå till förskolans egen ateljé, medan andra är utomhus.

" Vi delar in barnen efter ålder och mognad. Genom att göra grupperna mindre blir det lugnare och lägre ljudnivå. Man når liksom barnen bättre då, säger Anna Henriksson.

" Dessutom utnyttjar vi lokalerna bättre när vi till exempel bara behöver ett dockrum för alla barnen.

– En nackdel med de stora barn-grupperna är att det kanske tar längre tid innan man upp-täcker barn som behöver särskilt stöd.

Men om allt fungerar så bra kanske man kan ta in par barn till?

Annons

" Vi vill väl kanske inte det, säger Anna Henriksson försynt och får omedelbart medhåll av Roland Thor:

" Vi har en sällsynt bra personal i förskolan. Det är därför verksamheten fungerar trots att barngrupperna är stora. Det måste kommunen förstå och inte göra situationen värre. Det är dags att prioritera oss som bor här i stället för Storgatan eller de som inte bor här året runt.

Annika Dahlberg som är mamma till ett barn på förskolan instämmer. " Personalen orkar att förändra verksamheten ett tag, men det finns en gräns när man ger upp. Den gränsen är inte långt borta.

I de stora besparingarnas tidevarv borde man möta missnöje ute i verksamheten, men på Annelunds förskola klagar man inte utan hyser en from önskan.

" Att politikerna visste lite mer om vårt arbete, säger Anna Henriksson. Att de kom hit och såg hur vi arbetar. Kanske hade det då varit lättare att inte göra fler neddragningar.

Emma Lawesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons