Allt fler barn drabbas av allergi

- Det är svårt att få respons för några krav när allergiska barn ska in i den offentliga miljön, på dagis eller i skolan. De blir inte precis prioriterade, svaret är alltid att det inte finns några pengar. Men var hamnar vi om vi inte agerar när antalet allergiska barn bara ökar ?
Simrishamn • Publicerad 12 april 2002

Helén Lundin, trebarnsmamma och sekreterare i Astma- och allergiföreningen Österlen, är oroad. De senaste siffrorna från förbundshåll visar att cirka 40 procent av barnen har någon form av allergi när de börjar skolan. Ökningen märker lokalavdelningen också av. Till skillnad från många andra föreningar ökar medlemsantalet stadigt. Vid starten 1968 var det cirka 50. Nu är det 310. Nästa år uppmärksammas problemet under ett Barnallergiår och många kampanjer för att sprida kunskap är på gång. Och Skåneföreningen kräver att alla kommuner tar larmen på allvar och beslutar om årliga allergironder. -Det finns inte ett enda allergisanerat dagis i Simrishamns kommun, vilket i vart fall tre fjärdedelar av landets kommuner har presterat, och inte heller någon sanerad skola. Jag är inte ute efter att det skapas någon kliniskt ren miljö, men det finns mycket att göra för att underlätta för våra barn, hävdar Helén Lundin. Hennes sjuårige son Markus tillhör de barn som har en komplicerad form av allergi. Det gäller både olika typer av födoämnen och sådant som pollen. -Jag har fortfarande jobbiga minnessår från hans första år. Man var ständigt oroad och fullständigt nerkörd. Vi fick ingen ordentlig hjälp, varken av sjukvården eller kommunen. Oförståelse mötte oss överallt, nästan som om Markus var den förste allergikern på hela Österlen. Allt vände när Markus var tre år och familjen åkte på ett läger arrangerat av riksförbundet. Innan dess var allt hopplöst för familjen. -Vi fick lyssna på en allergikolog och träffa familjer i samma situation. Innan dess levde vi som om vi var de enda som drabbats, att upptäcka att man faktiskt inte var ensam var guld värt! -Därefter har allt varit mycket lättare och nu är Markus så stor att han själv vet vad han kan äta, men den yttre påverkan är det svårt att göra något åt. Vi tar det som det kommer och hanterar problemen när de dyker upp, men medicin måste han alltid leva med. Helén Lundin tycker att det går alltför långsamt fram, men visst har kunskapsnivån höjts och medvetenheten ökat bland allmänheten. Lärare till allergiska barn tänker sig för, inte så många plockar in björkris i klassrummet till påsk och vårdpersonal är medveten om att de inte ska stänka på sig parfym eller lukta rök i jobbet. Markus går i Gladsax skola och där fungerar det mesta bra eftersom det är ett äldre hus, en luftig miljö med högt till tak, en liten klass och kunnig personal. Värre är det på andra håll. Att man till exempel lagt städningen till dagtid, då barnen vistas på skolorna, är inte särskilt bra. Att det görs en allergirond varje år tycker Helén Lundin är ett minimikrav: -Många barn som inte tidigare utvecklat allergi gör det när de kommer in i de här miljöerna. Det är dags att göra något rejält om den utvecklingen ska stoppas.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.