Annons

Ambulans med akutsjuk startades med kablar

(Uppdaterad 15.50) Hjärtpatienten hade burits in i ambulansen för att brådskande transporteras till Lund. Men ambulansen startade inte. Först med hjälp av startkablar kunde personalen få igång den ålderstigna bilen.
Simrishamn • Publicerad 27 augusti 2002

- Sådant får bara inte hända, säger läkare Tor Lindgren som anmält incidenten till Region Skåne. Det var den 10 juli. Efter en undersökning på sjukhuset i Simrishamn bedömdes att patienten behövde behandlas vid universitetssjukhuset i Lund. Och bråttom var det. Patienten bars in i ambulansen, men fick ligga där en god stund innan bilen gick igång. - Patienten tog ingen skada, men det är självklart inte bra. När man fått veta att man är allvarligt sjuk befinner man sig i en psykisk kris. Att ligga i en ambulans som inte startar innebär onödig oro för en patient, säger Tor Lindgren. När ambulansen skulle köras tillbaka till Simrishamn krävdes åter startkablar för att få igång den. Den aktuella ambulansen är 7 år gammal och har gått 43 000 mil. I Region Skånes kontrakt med ambulansägaren, Falcks, står att bilarna får vara max 5-6 år gamla och ha gått max 40 000 mil. - Det är naturligtvis allvarligt när vi gör fel och jag är glad att incidenten inte ledde till något tråkigt, säger Roland Berndt som är informationschef på Falck. - Det är också beklagligt att bilen har gått på övertid. Den skulle ha varit utbytt, men de bilar vi beställt blev återkallade eftersom viktbestämmelserna för ambulanser ändrades. Nu kommer dock nya bilar att levereras inom någon vecka. Ännu en tid får den gamla ambulansen alltså rulla med Simrishamns patienter. Bilen har fått en rundsmörjning och en ny generator. Simrishamns sjukhus är beroende av att de två ambulanser som finns stationerade på sjukhuset verkligen fungerar. - Jag ser det här även som en arbetsmiljöfråga. Närsjukvården skickar med narkossköterskor vid alla utryckningar. För mig är det viktigt att min personal åker i trafiksäkra bilar, säger Tor Lindgren. - Regionen har en mycket viktig uppgift i att kontrollera så att avtalen följs.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons