Annons

Andy Warhol skapade i skinnfrån Ehrnbergs Läder

När Andy Warhol designade i ormskinn hade han material från Simrishamn i sina händer. Tacka Lennart Varberg för det. Mannen som spred produkter från Ehrnbergs Läder över hela världen hittade vi i en solstol i Rörums strand.
Simrishamn • Publicerad 9 augusti 2002

- Jag säger som man sa om Abba. Vi var inte medvetna om hur stora vi egentligen var, säger Lennart Varberg. Han pratar gärna och mycket om sitt liv i läderfabrikens tjänst. - Jag lever ett lugnt pensionärsliv nu, men gläds åt det nyvaknade intresset för epoken Ehrnberg. Ett intresse som han själv är medskyldig till. Lennart är en av de före detta anställda på fabriken som tillsammans med Lena Alebo hjälpts åt att blåsa liv i Garverimuseet i sommar. - Museet är en verklig nostalgikick. När man sen ser hur intresserade alla besökare är så känns det ännu bättre. Det var fortfarande 50-tal när Lennart Varberg började arbeta för Ehrnbergs. Han kastades in i jobbet med att ta fram skokollektioner. Två om året. Och färskvara var det. I takt med att modet svängde blev lagren av omoderna och osäljbara kollektioner allt större. Året var 1957 när Lennart fick sitt livs chans. - Jag var 25 år gammal och fick uppmaningen: Åk ut i världen och sälj lagret, berättar Lennart. Han fick en provkarta över produkterna på lagret och gav sig av. Till Nordamerika, till Beirut och till Jerusalem. - Jag hade en agent på varje ställe, men jag fick själv ge mig ut och försöka kränga produkterna. Två-tre månader brukade de olika resorna vara. Och när han kom hem till Simrishamn var uppståndelsen stor. Han intervjuades av YA om allt han sett i de främmande länderna. När restlagren var tömda i läderfabriken fortsatte man exportera reguljära produkter utanför Europa. Högsta mode vid tiden var lackläder. - Ehrnbergs Läder var specialister på lackläder. Plast smältes ner i ytan på lädret och resultatet blev glänsande. I början av 60-talet började detta lackläder exporteras till USA. När reptilmodet gjorde insteg var Ehrnbergs med på noterna och präglade orm- och ödle-mönster i sitt lackläder. Lennart Varberg fick uppgiften att introducera moderniteten bland designers och fabrikörer i USA och 1966 flyttade han "over there". Gynnsamt för affärerna var att det rådde importstopp på äkta reptilskinn i Amerika. Efter flera år utomlands bor Lennart åter i Simrishamn. Kontakterna med Warhol då? Jo, sanningen å säga är Lennart osäker på om han träffat den store konstnären själv. På den tiden såldes Warhols litografier för 25 dollar styck och själv arbetade han som designer i den studio som var en av Lennarts kunder. - Det var när jag såg en dokumentärfilm om Andy Warhol på TV i våras som det hela stod klart för mig. Här intervjuades Flemming Joffe, en av de designers som jag hade mycket kontakter med. Joffe berättade om Warhol att han gärna arbetade med reptilskinn och att han fick tag i imitationer från en försäljare från andra sidan Atlanten. - Det var jag det, ler Lennart Varberg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons