Annika Thor trollband sjuor

Författaren Annika Thor hade trollbundit eleverna i klass 7C2 på Korsvadsskolan långt innan hon igår besökte klassen. De flesta eleverna hade läst flera av hennes ungdomsböcker och pepprade henne med frågor om författarskap.
Simrishamn • Publicerad 24 april 2002

Annika Thor tillhör de mest lästa ungdomsboksförfattarna. Hennes bok Sanning och Konsekvens har gett henne flera priser, bland annat Augustpriset. Men det Korsavadseleverna riktat in sig på är de fyra böckerna som alla handlar om två judiska flickor som hamnar i Sverige 1939. I böckerna får man följa flickorna från det första mötet med Sverige tills kriget tar slut. Annika Thor inledde med att läsa ur Havets djup där Steffi och hennes vän Judit pratar om vad som ska hända efter kriget. Om var de egentligen hör hemma och om hur de ska tackla sitt hat mot de människor som tog deras hem ifrån dem. De pålästa eleverna hade sedan en lång rad frågor till författarinnan. Till exempel hur mycket av handlingen som verkligen är sann. - Flickorna är påhittade, men att 500 judiska barn kom till Sverige under andra världskriget är sant. De kom från Wien, Hamburg och Berlin och hamnade i svenska familjer, ofta på landsbygden, berättar Annika Thor som lagt ner mycket tid på efterforskningar innan hon författade böckerna. - Via memoarböcker och brevsamlingar har jag fått titta in i de judiska barnens liv. Eleverna ville också veta var Annika får sin inspiration ifrån. - Från mina döttrar, min egen barndom och från saker som händer runt om mig. Det är farligt att umgås med författare eftersom de snappar upp saker överallt, skrattar Annika Thor. Någon fortsättning på böckerna blir det inte även om Annika Thor fortfarande jobbar med Steffi och Judit. - Jag har skrivit om böckerna till manus. I höst ska TV nämligen visa en filmatisering av böckerna som just nu spelas in. Dessutom jobbar Annika Thor med sin sjunde bok, Rött hjärta, blå fjäril som kommer ut till hösten. Innan hon lämnade Korsvadskolan besökte Annika Thor även andra klasser.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.