Apoteket bjöd på högtidligt firande

På fredagen firade apoteket Lejonet sitt ägarbyte med tårtkalas.
Simrishamn • Publicerad 18 maj 2012
Alissa Nilsson White, Gudrun Schyman, Per-Olof Nilsson (med sonen Alf Nilsson White) och apotekschefen Sofie Löfquist Nilsson vid bandklippningen.
Alissa Nilsson White, Gudrun Schyman, Per-Olof Nilsson (med sonen Alf Nilsson White) och apotekschefen Sofie Löfquist Nilsson vid bandklippningen.Foto: Anette Sjöstrand

Ett 20-tal personer väntade tålmodigt utanför apoteket Lejonet på fredagsmorgonen. När dörrarna öppnades bjöds de på gåvor och kaffe med tårta.

-Mycket gott, konstaterade Britta och Evert Persson, som passade på när de ändå hade vägarna förbi för att hämta medicin.

Två av de tre nya delägarna var också på plats.

-Min mamma har alltid tyckt att jag borde köpa en äppleodling på Österlen. Men så kom jag in här på apoteket och möttes av en sådan otrolig värme, så det blev ett apotek i stället. Jag har svårt att tänka mig en bättre verksamhet om man vill skaffa sig djupare rötter på en plats, sade delägaren Per-Olof Nilsson.

Han och familjen växlar sin tid mellan hemmet i Stockholm och fritidshusen i Åre och på Österlen, där de passande nog också har skaffat sig apoteksrörelser.

Bandklippningen sköttes av Gudrun Schyman (Fi), som både kom med en bekännelse och ett par politiska inlägg. Hon medgav att hon tidigare var skeptisk till utförsäljningen av apoteken, men att hon nu har insett att de statliga apoteken infördes så sent som för bara drygt 40 år sedan och bara var en parentes i historien. Hon uppmanade också apoteket att införa en hörna för hälsokontroller och vände sig sedan direkt till ägarfamiljerna:

-Simrishamn dras med ett sjunkande befolkningsunderlag. Om ni lovar att flytta hit och skriva er här, så klipper jag bandet.

Några löften blev det inte, men väl ett klipp.

Ann-Louise Olander
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.