Annons

Arbetsmiljöverket skärper tonen

En inspektion den 4 oktober visar att även nyare boenden har brister. Nu hotar verket med förbud om inte arbetsmiljön blir bättre.
Simrishamn • Publicerad 17 oktober 2002

Trots att Stibyborgs gruppboende i Gärsnäs bara är elva år gammalt riktar Arbetsmiljöverket allvarlig kritik mot den fysiska arbetsmiljön på boendet. Samtidigt får Rosenborg Servicecenter i Gärsnäs fortsatt kritik av verket liksom Tuvan på Borrby Servicecenter. Arbetsmiljöverket genomförde sina inspektioner i Simrishamns kommun den 4 oktober. Nu hotar verket med att förbjuda kommunen att låta personalen hjälpa de boende vid toalettbesök eller duschning. Problemen är desamma: det fria arbetsutrymmet på toaletter och duschrum är för litet. Normen är att det ska vara 80 centimeter. På Stibyborg är det i några fall 40 centimeter. Även dörröppningarna är tio centimeter för trånga med sina 80 centimeter. De ska vara 90 centimeter breda. Viola Larsson (s), 2:e vice ordförande i socialnämnden, säger att problemet med lokaler som inte håller måttet vad gäller arbetsmiljö är stort i Simrishamn. - Men det handlar i första hand om äldre byggnader. Att Stibyborg ändå inte blir godkänt förvånar henne inte. Hon säger att bestämmelserna i arbetsmiljölagen är så pass nya att också relativt nybyggda lokaler får underkänt. Arbetsmiljöverket ger Simrishamns kommun en tidsfrist till den 15 december. Dessförinnan kommer verket inte att agera. Men om kommunen inte yttrar sig i frågan fattar verket ändå beslut i saken. -?Vi känner till problemet och diskuterar det, kommenterar Viola Larsson. Vad gäller Rosenborg rör det sig om vad som är bäst: en renovering för 25 miljoner kronor eller en nybyggnation? För närvarande håller kommunen på med upphandlingar inför det nya äldreboendet i Skillinge. Viola Larsson tror att frågan om Rosenborgs framtid får bero tills den processen är färdig. -?Jag tror inte att det går att klara två stora upphandlingar samtidigt.

Peter Gustafsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons