Annons

Årets guldäpple till P O Grytzell i Kivik

Årets guldäpple har tilldelats fruktodlare Per Olof Grytzell i Kivik. Ett brinnande intresse för äpplen och dess mångfald gör honom till vinnare av guldäpplet. Under äppelmarknaden utdelades priset av Uno Levinsson från Äpplets hus.
Simrishamn • Publicerad 7 oktober 2008
Om ett par dagar är fruktodlare Per Olof Grytzell klar med plockningen av Cox Orange. bild: pontus PERSSON
Om ett par dagar är fruktodlare Per Olof Grytzell klar med plockningen av Cox Orange. bild: pontus PERSSONFoto: 

"Genom sin småskaliga produktion av ekologisk och närodlad frukt tar Per Olof Grytzell till vara på kulturarvet och presenterar i Olofsbergs fruktodling en unik skatt av olika äppelsorter."

- Det känns mycket hedrande att få utmärkelsen, säger 55-årige Per Olof Grytzell, som tillsammans med hustrun Gitte och tre säsongsanställda håller på att plocka Cox Orange på Olofsberg, belägen på en sluttning söder om Kivik. Odlingen omfattar åtta hektar eller drygt 8 000 träd.

Annons

Här finns ett 60-tal sorter, bland annat Cox Orange, Aroma, Ingrid Marie, Cortland, Mutsu och Kim.

Per Olof Grytzell är fjärde generationen Grytzell på Olofsberg.

- Jag har alltid gått i mina förfäders fotspår. De ska därför ha en del av äran, tycker Per Olof, som försöker förvalta arvet så gott han kan.

Han har behållit en del gamla sorter, eftersom dessa uppskattas av gårdsbutikens kunder.

Odlingen ger cirka 60 - 80 ton frukt per år. I år lär det bli närmare 80 ton, varav lejonparten levereras till Äppelriket i Kivik, medan en mindre del äpplen och päron säljs i gårdsbutiken. Per Olof Grytzell har en ekologisk inriktning på odlingen.

I träden hänger han upp dofttrådar, som luktar äppleväklarhona. Hanarna dras till dessa, men blir förvirrade när de inte hittar honorna. Då blir det följaktligen ingen parning, och därmed inga ägg och larver som skadar frukten.

- Vi är åtta odlare i landet som använder denna metod, som kostar cirka 10 000 kronor per år. Det är fyra gånger mer än kemisk bekämpning. Men det är skönt att slippa giftet, vilket är bra både för arbetsmiljön och kunderna, förklarar Per Olof Grytzell. Han använder flera ekologiska bekämpningsmedel, exempelvis svavel mot skorv och mjöldagg, samt baciller mot fjärilslarver.

- Jag odlar gärna ekologiska sorter som är skorvresistenta, säger Per Olof och nämner äppelsorterna Rubinola och Frida.

Plockningen av Cox Orange pågår ett par dagar till. Sedan står Ingrid Marie i tur.

Olofsberg har förskonats från större hagelskador. Bedömningen är att cirka fyra procent av frukten skadats av hagelskurar.

Märkena på skalet gör att frukten inte kan säljas i butikerna, utan måste används som industrifrukt.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons