Avslag för minnesplats

Ett minnesmärke över Vestfarts besättning borde vara en självklarhet. Det anser Johan Vierup, som är besviken över att kommunstyrelsen avslagit hans medborgarförslag.
Simrishamn • Publicerad 10 september 2014

För två år sedan skickade den tidigare sjömansprästen Johan Vierup in ett medborgarförslag om att rista in namnen över de förlista sjömännen i den minnessten, Havstomb, som redan finns i hamnen.

Simrishamnstrålaren Vestfart gick under den 24 november 1981 och samtliga fem man i besättningen omkom.

Johan Vierup hade uppfattat Havstomb som ett minnemärke över just Vestfarts besättning men så är dock inte vara fallet, den hedrar alla de Simrishamnsbor som fått sätta livet till i sitt arbete på sjön.

Bronsrelief

Tanken föddes då att skapa ett annat minnesmärke över Vestfarts besättning

Frågan utreddes av kommunledningskontoret och tillsammans med anhöriga tog man fram ett förslag på en bronsrelief med de omkomnas namn.

Tanken var att placera reliefen under det stora ankaret invid Sankt Nicolai kyrka. Kultur- och fritidsförvaltningen ställde sig också bakom förslaget. Det föreslagna minnesmärket skulle kosta 50 000 kronor att utföra.

Kommunstyrelsen hade dock en annan uppfattning i frågan och gav i början på sommaren avslag på medborgarförslaget. Motiveringen var att det ”inte är en kommunal angelägenhet att stå för minnesmärken över enskilda personer.”

Avslag

– Jag har gått och retat mig på det, jag tycker att det här är bedrövligt. Det är beklämmande att politikerna bara slår ifrån sig. Ett minnesmärke borde vara en självklarhet, tycker Johan Vierup.

En minnesplats är viktig för de omkomnas familjer, poängterar han.

– Man hittade aldrig besättningen. Det är viktigt för de anhöriga att ha en plats att gå till.

Kommunstyrelsen hänvisade i stället Johan Vierup att söka pengar ur Yngve Östbergs fond, en fond som hanteras av kommunen.

– Jag skickade in en ansökan i juni på uppdrag av anförvanterna, berättar han.

Han hoppas få ett snart och positivt svar.

– Åker man längs Sverige kust ser man minnesmärken över allt.

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.