Annons

Barnens rätt levande i Sankt Olof

Eleverna på Sankt Olofs skola ska göra Barnkonventionens budskap levande. I förra veckan började arbetet som ska mynna ut i en teaterföreställning om barns rättigheter.
Simrishamn • Publicerad 30 augusti 2002

- Sankt Olof är på hugget, konstaterar Maja Manner. Hon är producent på Sommarscen Österlen och ledare för arbetet med Barnkonventionen, ett kulturprojektet om, med och för barn. - Andra skolor har visat intresse för att vara med, men inte med samma tydlighet som Sankt Olof. Skolan här är dessutom lagom stor, menar Maja Manner. Varje måndagförmiddag står Barnkonventionen på schemat för skolans treor, fyror, femmor och sexor. Det var någonstans i kölvattnet efter terrorattentaten mot USA som Dag Norgård på Sommarscen Österlen kläckte idén. Han hörde talas om hur BRIS blev nerringt av unga som skräckslaget såg plan efter plan flyga in i skyskrapor. I nyhetssändning efter nyhetssändning. Dag Norgård tog kontakt med kommunen för att ta reda på vad som görs i Simrishamn för att följa Barnkonventionen. - Ansvaret för att konventionen följs ligger på kommunerna och när Dag insåg att man i princip inte gör någonting i Simrishamn tog han själv tag i det, berättar Maja Manner. Dag Norgård tog kontakt med teaterfolk över hela världen och knöt kontakter i Mozambique, Guinea, Sydafrika, Litauen och på Bornholm. Barn i dessa länder har börjat arbeta på samma sätt och med samma frågor som barnen i Sankt Olof. - Tanken är att vi ska jobba lokalt. Vi ska ta reda på hur det är att vara 10-12 år i Sankt Olof. Liksom i Guinea och Litauen, förklarar Maja Manner. - Utifrån deras verklighet blickar vi sedan ut mot barnkonventionen som barnen får tolka. Allt det material som Sankt Olofsbarnen bidrar med ska sedan sammanställas till ett manus. Utifrån detta manus ska barnen själva spela en teater. Samma sak sker samtidigt i de andra länderna som deltar. Nästa sommar kommer Sommarscen Österlens unga skådespelare att använda sig av samma manus. I samband med föreställningarna på Grönkulle gård ska Sankt Olofsbarnens arbete visas på en utställning. Under 2004 byter barnen manus med varandra. Målet är att alla teatergrupperna samlas på Sommarscen Österlen 2005 och spelar tillsammans.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons