Bästa moppen är den förstkörde

Två gånger om året samlas mopedentusiaster runt om Österlen för att köra ett fem mils rally. Tipsrundan är mest ett alibi.
Simrishamn • Publicerad 4 juni 2007
Klubben Trottelhivers har cirka 60 medlemmar som kör ett rally varje vår och höst. Det går inte fortare än 30-50 km i timmen. BILD: Mark Hanlon
Klubben Trottelhivers har cirka 60 medlemmar som kör ett rally varje vår och höst. Det går inte fortare än 30-50 km i timmen. BILD: Mark HanlonFoto: 

– Mopeden måste bara vara äldre än 20 år, säger Tommy Thulin som kör en Puch Dakota.

I år har man bildat en formell förening, Trottelhivers, och 51 personer har ställt upp med sina hojar i Dungen utanför Östra Vemmerlöv.

– Vi har en mekare i Gröstorp, Lars Lempenen, och han renoverar på heltid. Annars är internet ett bra hjälpmedel när man vill hitta reservdelar, upplyser Tommy Thulin.

Att han har just en Puch Dakota förklaras av att det var just en sådan han hade när han var 15 år.

– Den är bäst. Jag fick fatt i en och så har jag helrenoverat så att den är som ny. Rundan, som tar cirka fem timmar, är inte precis utan missöden. Skit i förgasaren, hål i slangar och att springa igång sina veteraner är sånt som händer.

– Det är inte så farligt bara sånt man får leva med, säger Tommy Thulin.

Lars Åke Olsson kör märket Zündapp.

– Det är den bästa, påstår han.

Självklart var det en sådan han körde när han var 15 år. Rolf Gunnarsson har den i särklass till synes risigaste mopeden. Bland de mer upprustade och glänsande originalen ser hans Puch ut som rekvisitan i en Mad Max film.

– Jag vet men den har stått i källaren i 27 år och så fick jag ett ryck att jag skulle följa med, säger Rolf Gunnarsson med ett flin.

– Puch är bäst. Varför? Jag hade en Puch när jag var 15 år, fortsätter han.

Med sig har han dottern Hanna som normalt inte kör moppe alls.

– Det är rätt kul att hänga på men jag har fått springa igång den flera gånger, säger Hanna Gunnarsson.

Killarna bakom mopedrallyt är Göran Jönsson, Tommi Hallgren, Tom Ekelund och Ulf Andersson.

De har gjort tipsfrågorna som handlar om allt mellan himmel och jord. Den som vinner ska få ett svetsat pris, en man som håller en trottel, signerad Göran Jönsson. Alla väntar på de sista sju som ännu inte kommit i mål.

– Det är oklart vem som kom på namnet Trottelhivers men det har funnits länge, säger Tommy Thulin.

Några som inte bryr sig om veteranmopederna är dottern Rebecka Thulin och hennes två tjejkompisar. De har i stället badat i Gyllebosjön och läpparna är blåa.

– Det är årets första dopp för mig i alla fall, säger Rebecka Thulin.

När hon fyller 15 om tre år ska hon absolut inte köra en veteranmoped.

– Nä, man skulle ju bli mobbad.

Visst, lite nördigt kan Tommy Thulin hålla med att det är.

– Men man blir ju glyttigare när man blir äldre.

Undrar någon vad en trottel är? Den sitter i förgasaren och lyfts när man gasar vilket gör att det går fortare.

Jenni Dahlgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.