Annons

Befolkningen blir allt äldre i Simrishamn

Simrishamnarna blir äldre och äldre. Det visar den senaste statistiken från SCB. Där klättrar kommunen till en femte plats på gamlingarnas tio i topp. Det är bara en handfull Norrlandskommuner som har äldre befolkning i Sverige.
Simrishamn • Publicerad 29 oktober 2010
Foto: 

Medelåldern har stigit med tre månader och uppgår nu till 47,7 år. Om man jämför 2009 med 2008.

Kommunen tar ett litet hopp från en sjunde till en femte plats bland de kommuner som har högst medelålder i landet.

Annons

– Vi måste arbeta på ökad inflyttning och att få fler barnfamiljer att flytta hit, säger det tillträdande kommunalrådet Anders Johnsson (M). Han är själv 48 år och därmed något av en medelinvånare åldersmässigt sett.

Men han tror inte att man kan vända utvecklingen över en natt utan att det är en längre process som kräver målmedvetet arbete från politikernas sida.

– Kommunen måste satsa på skolan. Annars vill inte barnfamiljer söka sig hit. Och så måste föräldrarna ha någonstans att arbeta, säger Anders Johnsson.

Detta är den knepigaste biten. Simrishamns kommun har drabbats av flera stora nedläggningar och neddragningar under de senaste åren. Många jobb har försvunnit när Plastal och sjukhuset krympt ihop. Och nu senast så meddelades att de sista resterna av den en gång så stora fröfabriken i Hammenhög slår igen.

Samtidigt så blir det färre arbetstillfällen inom fiske och jordbruk. Två näringar som är och har varit mycket viktiga på Österlen. Här är också framtidsprognosen dyster eftersom utvecklingen går mot större och större enheter med färre jobb.

Det finns dock undantag som vinfabriken och inte minst turismen. Många mindre företag startas också i kommunen.

– Vi måste satsa och stödja företagandet så gott det går, säger Anders Johnsson.

Han tror att det går att fånga upp ännu fler turister och få dem att bosätta sig i kommunen.

– Och man behöver inte se en äldre befolkning som något enbart negativt, menar Anders Johnsson. De flesta har god hälsa och ekonomi. Företag med verksamhet riktad mot pensionärer är en möjlighet.

Socialchef Roland Persson är inne på samma tankegångar.

Annons

– Visst kommer det att bli ett ökat antal äldre även i framtiden, säger han. Men det behöver inte alls vara negativt.

Roland Persson menar att även om kostnaderna ökar för en äldre befolkning så kompenseras kommuner för detta genom skatteutjämningsbidrag från staten.

– Man kan se äldre som en god affärsidé, säger han. Fler företag kan dra nytta av detta. Det är först när folk är en bit över 80 år som de kommer och knackar på vår dörr och behöver hjälp.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons