Beslut: Piratenskolan, Toftakärr och Bokebacken läggs ner
Ärendet som handlade om Piratenskolan, Toftakärr och Bokebacken var egentligen den enda frågan vid måndagens kommunfullmäktigemöte av vikt. Trots det drog mötet ut på tiden.
Den fulltaliga åhörarskaran fick vänta i ungefär tre timmar innan det stod klart hur framtiden ser ut för skolan i Kivik och för de båda äldreboendena i Borrby och Sankt Olof. 24 av 41 ledamöter hade då sagt ja till det förslag som bland annat säger att skolan och boendena ska läggas ner.
14 ledamöter ville ha ett förslag som gick ut på att boendena skulle vara kvar och att det även framöver skulle finnas skolverksamhet i både Sankt Olof och Kivik. Tre ledamöter avstod att rösta.
Klockan 16 drog mötet igång och några minuter senare startade debatten i ärendet som kallas ”Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning”. Namnen på de som ville uttrycka sina åsikter tickade snabbt upp på storbildsskärmen.
– Vi är satta här för att fatta de svåra besluten, sa Jeanette Ovesson (M) och yrkade bifall på förslaget som bland annat innehåller nedläggningarna.
Pia Ingvarsson (S) påpekade att behovet är en skola i norra kommundelen och Gudrun Schyman höll med om detta och pekade på ett vikande elevunderlag i norr.
– Det finns inget som säger att det ska vända, sa hon.
Carl-Göran Svensson (C) var av en annan uppfattning och presenterade ett motförslag som C, SD, L och KD stod bakom. Det går i stort ut på att F-3 ska finnas både i sankt Olof och Kivik 2025/2026 och att man under detta år ska titta på var mellanstadieeleverna ska gå. Även boendena skulle få vara kvar.
Tomas Assarsson (SD) menade att barnkonsekvensanalysen var så tunn att man kunde se genom den och Anneli Roshagen (KD) lyfte fram att hon inte gillar att man i förslaget gör ett paket av gamla och barn. Vänsterpartiet som avstod att rösta i kommunstyrelsen bekände nu färg och röstade med M och S.
När rösterna räknats stod det alltså klart att Piratenskolan och de båda äldreboendena i Borrby och Sankt Olof ska läggas ner.
Att beslutet kommer att överklagas och att det går att säga att fortsättning följer verkar klart.
– Det är inte över, sa en åhörare på väg ut från sammanträdessalen.
– Nä, det är nu det börjar, svarade en annan.