Betongbrygga norr om hamnkiosken

Simrishamn • Publicerad 14 april 2014
Fyrbåken ska kunna smyckas efter årstid.
Fyrbåken ska kunna smyckas efter årstid.Foto: 

I dag leds fotgängare från kiosken och norrut på en smal trottoar längs en mur. Planen är att bygga en betongbrygga på sjösidan av muren för gående.

Bryggan, som är tre meter bred, har plats för sittande hängs hela muren och leder gående ner till strandremsan.

Vid den lilla stranden planeras dessutom trädäck i olika nivåer så att flanörer kan ta sig ner till stranden eller slå sig ner på däcket.

På udden som sticker ut i hamnen ska det finnas en fyrbåk.

En fyrbåk är en konstruktion som förr i tiden bar upp en eld som visade sjöfarare vägen in till hamnen.

Upplyst fyrbåk

– Fyrbåken ska bestå av fem ben i metall som är 4–5 meter höga. Den ska vara upplyst och kunna dekoreras med olika saker beroende på årstid. Det skulle vara kul att ha en fyrbåk i varje hamn för att liksom binda samman Österlens hamnar, säger Christer Vigren (ÖP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hela bryggan ska belysas med släpbelysning. Enligt landskapsarkitekterna ska belysningen vara en attraktion i sig.

Pirarmen

Bryggan vid hamnkiosken lär inte vara färdig till sommaren, men planritningarna är klara och upphandlingen kan inledas. Idéerna är presenterade för såväl samhällsbyggnadsnämnden som föreningen Gamla Cimbrishamn.

Lika långt har planerna på en brygga längs pirarmen i småbåtshamnen avancerat.

– En del av arbetet med pirarmen ska göras i egen regi så det skulle kunna bli gjort innan sommaren. Men allt lär inte bli klart i år, säger Christer Vigren.

Förslaget att omvandla stranden vid Strandpaviljongen till en playa har inte antagits politiskt ännu.

Sex miljoner kronor är avsatta för skapandet av ett hamnstråk.

En del av dessa pengar kommer att gå åt när det ska ordnas uppställningsplatser för husbilar vid Bengtssons Fisk. Dessa ska dock vara klara till sommaren.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.