Annons

Bit för bit tar nya Storgatan form

Temperaturen har krupit ner mot noll. Men anläggarna som jobbar på Storgatan har ingentanke på att ge upp.
Simrishamn • Publicerad 28 januari 2005
Rolf Åkesson försäkrar att det blir gatusten på Storgatan, inte asfalt som många befarar. Bild: Jan-Olle Persson
Rolf Åkesson försäkrar att det blir gatusten på Storgatan, inte asfalt som många befarar. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Granit och gatsten varvas. Läggs in i grafiken.
Granit och gatsten varvas. Läggs in i grafiken.Foto: 

Bit för bit byts nu beläggningen på stans huvudgata ut. Vattenledningar och avloppsbrunnar har kommit på plats i jorden och de breda trottoarer där uteserveringarna ska dukas fram till våren är snart klara.

På knä på gatan ligger fem anläggare för att placera ut blocken med granitsten. Och bredvid dem kämpar elmontören Göran E Persson. Han kopplar dit ett uttag som ska användas till julbelysningar i framtiden. Fingrarna ser frusna ut. Men han tänker inte på det längre, säger han. För en gaturenovering är årets vinter perfekt.

Annons

– Vi har haft tur med vädret. Tänk om det varit riktig vinter med snö överallt. Då hade vi inte kunnat göra något, säger Rolf Åkesson, en av anläggarna från Skanska.

Förbipasserande kommenterar ofta arbetet. Den vanligaste frågan är om det ska bli asfalt på gatan, berättar han. Folk är oroliga för att den gamla pittoreska gatstenen ska försvinna till förmån för det billigare alternativet.

– Men det ska det inte, det blir gatsten, säger Rolf Åkesson.

– Ja, skriv det så att folk får veta det, fyller Mats Nilsson i. Det är han som kör dit all stenen. Hittills har det blivit fyra lastbilar med släp. De flesta som kommer fram och ställer frågor är vänliga. Då är det värre med alla de bilister som trots avspärrningarna envisas med att köra ner på gatan.

– Trafikskyltar vet nog simrishamnarna inte vad det är. Det är värst i slutet av veckorna när alla ska hitta parkering, säger Mats Nilsson.

Det omfattande arbetet håller tidsplanen. Till påsk och turistsäsongens början ska allt vara klart. Från sitt rum på tekniska kontoret kan trädgårdsmästare Rolf Carlsson, som hjälpt till med utformningen av Storgatan, nästan se den ta form.

Jessica Ziegerer

0411-55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

simrishamn
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons