Blås och flås på Valfisken

Filip Hvitlock Thuvesson kom på ett minst sagt ovanligt sätt att utföra sitt specialarbete. Medan andra gymnasister svettas med att skriva tjocka luntor, tar Filip fram noter och tuba för att träna inför sin redovisning.
Simrishamn • Publicerad 12 april 2002

Hans specialarbete består av en konsert. Den har han själv arrangerat och han medverkar som soloartist på Valfisken, ackompanjerad av musiklärare från Simrishamns musikskola. -Jag håller på mycket med musik, säger Filip, och i val av specialarbete har vi väldigt fria händer. Det han ändå måste skriva är hur han har gått till väga. Filip Hvitlock Thuvesson går sista året på naturvetenskapligt program på Friaborgskolan. Han tycker mest om att spela jazz, tycker att det är friare. På konserten spelar han bland annat en låt som han har gjort själv. Den har han valt att kalla "The day after..." . En förebild för Filip Hvitlock Thuvesson är Nisse Landgren. -Han spelade 'Lament' på Valfisken för ett år sen ungefär och det ska jag också göra. I stället för blockflöjt fick Filip Hvitlock Thuvesson välja mellan andra instrument. Han provade olika bläckblåsinstrument och fastnade då för tuban. -Jag valde den för att den var störst och fräckast! Vältränade lungor är ett måste för tubaspelare och då är det en fördel att Filip Hvitlock Thuvesson har tävlingssimmat i elva år. Han tycker inte att det viktigaste är vad han spelar. Även om jazzen är att föredra, finns det inte någon favorit på repertoaren. Det är något annat som är mer betydelsefullt. -Atmosfären ska kännas rätt, säger han, och att spela är roligt helt enkelt. Konserten, som är öppen för alla, hålls på Galleri Valfisken på måndag klockan 19.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.