Annons

Borrby byggde bort dagiskö

Lukas skiner som en sol när han ger sig i kast med en back full av leksaker. Men frågan är om inte föräldrarna Örjan Kristensson och Martina Leo är än gladare. Äntligen har deras Lukas fått plats i förskolan.
Simrishamn • Publicerad 18 mars 2003

- Vi har stått i kö sedan augusti och det har varit nervöst. Nu är vi verkligen nöjda, säger Örjan Kristensson. Martina och Örjan är två av de 25 föräldrar i Borrby som i höstas skrev brev till barn- och utbildningsnämnden och krävde att en ny föreskoleavdelning öppnades i byn. Det var då 12 barn som stod i kö till Baddarens förskola. Eftersom det var köer även i Skillinge och Hammenhög valde politikerna att satsa på en ny avdelning centralt placerad i Borrby. På Borrby skola fanns dessutom lokaler lediga. I måndags öppnades så den nya avdelningen på Borrby skola. - De ska ha en eloge i Borrby som fått igång verksamheten så här snabbt, säger Sven Weitner, utvecklingsledare på bun. När beslutet om att inrätta en ny avdelning fattades i februari var lokalerna personalrum. Sedan dess har man flyttat runt på skolan medan vaktmästaren ägnade sportlovet åt att fixa tvättställ och skötbord. Två personal och åtta barn håller just på att göra sig hemmastadda. - Vi har möjlighet att ta emot 12 barn, men det är skönt att ha en liten grupp och kunna ta inskolningen i lugn takt, säger förskollärare Ingela Lindberg. På barn- och utbildningsförvaltningen håller man ständig koll på köerna till kommunens barnomsorg. Politikerna kräver redovisning av kösituationen vid varje sammanträde. Den senaste rapporten visar att kön inte är överhängande någonstans längre. Förutom den nya avdelningen i Borrby har man tagit in extra barn på Annelundsstugan på Simrislund. Det planeras också en rockad på Backstugan. En fritidsavdelning här ska flytta till Korsavad och ge plats åt en ny förskoleavdelning. - Utan dessa åtgärder skulle 50 barn stå i kö i september. Nu tror jag att vi klarar att få bort kön i vår. Även om det fluktuerar mycket i byarna, säger Sven Weitner.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons