Bosniskt på Tjörnedala

I en vecka har de bosniska konstnärerna flängt runt i Skåne för att samla intryck. Det är mycket som är lika. Annat skiljer sig. - Man får ju inte röka någonstans i det här landet, säger Amela Hadzimejlic.
Simrishamn • Publicerad 29 april 2004

Det hela började med en bussresa för ett och ett halvt år sedan. Svenska konstnärer åkte till Bosnien och träffade kollegor från konsthögskolan i Sarajevo. Samarbetet Sarajevo-Österlen-Sarajevo har nu nått den andra fasen då bosniska konstnärer har utställning med sina verk på Galleri Tjörnedala. - Vi ville lära känna konstnärer därifrån och rikta blickarna utåt från Österlen, berättar konstnären Maria Björklund. - Det är viktigt att visa något från Bosnien som inte bara är krigsreportage. De bosniska konstnärerna är lärare och professorer från konsthögskolan och i den här utställningen använder de sig av olika grafiska stilar för att skildra sitt hemland och dess kultur. Träsnitt är en vanligt förekommande teknik eftersom det under kriget inte fanns tillgång till andra material. Trots svåra förhållanden fortsatte konstnärerna med sitt arbete. Konsten blev ett sätt att överleva. Amela Hadzimejlic ställer ut modern datorgrafik. Hennes bergslandskap som skiftar från svartvitt till bjärta färger ska skildra de olika sinnesstämningarna under kriget. - Varje dag blickade vi upp mot bergen och undrade från vilket håll döden skulle komma. Från en dag till en annan förvandlades vardagslivet till en tillvaro där vi fick elda upp möblerna för att få värme. Ibland var vi tvungna att dricka vattnet ur elementen för att klara oss. - Jag vet inte hur vi förblev normala, säger Amela med ett skratt. Den sista fasen i samarbetet kommer i september då de svenska konstnärerna ger sig av till Bosnien. Utställningen på Tjörnedala Gård öppnar 1 maj och pågår i två veckor.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.