1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rådiga lantbrukare släckte brand i skördetröska: ”Koll på sin utrustning”

En skördetröska började på förmiddagen brinna på en åker utanför Östra Vemmerlöv. Den rådiga föraren från maskinstationen hade dock branden under kontroll när räddningstjänsten kom till platsen.

Larmet kom till SOS strax efter klockan 10. En skördetröska hade fattat eld och risken för spridning i den otröskade grödan var stor.

Räddningstjänsten ryckte ut från både Gärsnäs och Simrishamn, dessutom hann Tomelilla fram och vända, men innan de kom fram hade lantbrukarna situationen under kontroll.

– Det var ingen rök när vi kom, och det lät först värre än det var. De hade gjort ett bra jobb, de skötte sig exemplariskt och handlingskraftigt. Det är tydligt att föraren och de som kom till hjälp hade koll på sin utrustning, säger Claes Jeppsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– De släckte elden innan den hunnit sprida sig. Lantbrukarna var ännu mer taggade under torkan i fjor. Nu är det mer normalt väder, men det är torrt på fälten och det kan sprida sig snabbt

Clara Andersson arbetar på en gård i närheten, kom körande med sin traktor och stannade när hon såg att det kom vit rök. När hon kom fram höll föraren, Viktor Nilsson från Thureholms maskinstation precis på att släcka branden med pulversläckare.

– Det gick så fort att jag knappt vet vad som hände. Jag tröskade vete, tröskan började pipa för att den gick tungt, då såg jag att det kom rök från bakdelen där det tröskade kommer ut. Jag hoppade ut och släckte. Det kunde blivit mycket värre om det tagit fyr i stubben, nu väntar vi på mekaniker som ska komma och titta på tröskan, säger Viktor Nilsson.

Efter brandkårens ankomst kördes tröskan ut på ett färdigtröskat fält för att minimera risken för spridning.

– Nu kommer tröskan att tömmas och vi lämnar inte förrän vi ser att det inte finns några glöder kvar, säger Claes Jeppsson.

Läs mer

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Sjöbo

Profilbild dök upp hos falsk användare

Polisen misstänker bedrägeriförsök

Sjöbo

Försökte bända upp bilfönster

Inbrottsförsök i strövområde misslyckades

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.

Skörd

Här skördas fröna till nästa års gräsmatta

Fler vill odla sin gräsmatta – men risk för minskad fröskörd i år