Annons

Brandkår får straffavgift

Kiviks Frivilliga Brandkår ska betala en byggnadsavgift på 960 kronor till kommunen. Det är straffet för att kåren inte sökte bygglov innan de gamla portarna på brandstationen i Kivik byttes ut mot nya portar.
Simrishamn • Publicerad 25 mars 2003

Brandkåren har visserligen fått bygglov i efterhand. Men byggnadsavgiften tas upp som ett påföljdsärende. Enligt kårchef Dan Persson planerade kåren att bibehålla de gamla portarna. Men det skulle kosta 75 000 kronor plus moms att reparera portarna, ett pris som kåren inte kunde acceptera. Kårchefen påpekar för stadsarkitektkontoret att de nya portarna inte kommer att skämma ut byggnaden. Därtill får kåren en bättre säkerhet vid utryckningar, då dessa portar öppnas uppåt. "Det har inträffat incidenter där portarna slagit tillbaka och personer har kommit i kläm mellan port och bil. Detta förhindras av den nya konstruktionen," förklarar kårchefen. Han nämner att kåren ska installera automatisk öppning vid larm, vilket ytterligare förbättrar säkerheten för brandmännen. Kåren har också önskat underhållsfria portar, ett krav som inte gick att tillmötesgå på gamla portar. Fyra påföljdsärenden Vid byggnadsnämndens senaste möte behandlades ytterligare fyra påföljdsärenden. I samtliga fall gavs bygglov i efterhand. * En privatperson i Vallby ska betala 500 kronor i byggnadsavgift och 750 kronor i mätningsavgift för att han inte ansökt om bygglov för en mur och spolplatta. * En kvinna i Borrbytrakten tvingas betala 1 260 kronor i byggnadsavgift för att hon byggt plank utan bygglov. * En man i Baskemölla rev sitt gamla garage och byggde ett nytt utan bygglov. Han ska nu betala 1 260 kronor i byggnadsavgift. * Vidare måste en kvinna i Vitabytrakten betala 1 000 kronor i särskild avgift. Hon gjorde ingen bygganmälan vid installation av eldstad och rökkanal.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons