Annons

Broar runt stan renoveras

Vägverkets bropatrull är i farten. Vid Hamnabro är vägen helt avstängd och i höjd med Baskemölla där väg 9 leds över vägen mot Gladsax är bara ett körfält öppet. Om ett par månader öppnas åter de nyrenoverade broarna.
Simrishamn • Publicerad 13 augusti 2002

- Broarna får en omfattande renovering, säger Leif Möller, arbetschef för Vägverket Produktions bropatrull. Bron över Tommarpsån, precis väster om Simrishamn, byggdes 1932 och får en välförtjänt rundsmörjning. - Den har vittrat sönder. På sina ställen sticker Armeringen fram ur betongen, säger Klas Nilsson som arbetar i bropatrullen. Men slitaget är normalt? - Ja, det är vanliga ålderskrämpor, säger Leif Möller. Broarna inspekteras vart femte år och brukar behöva renoveras var 50e år. Bron vid Hamnabro bar en gång all trafik in till Simrishamn. Nu går den tunga trafiken på nya elvan. Är det inte onödigt att kosta på bron en så omfattande renovering? - Man kan väl inte simma över ån. Brinner det måste brandbilen fram. Dessutom går det skolbussar här. I måndags stängdes vägen av och i går grävdes asfalten upp. Bron ska förses med ny isolering, ny beläggning, nya kantbalkar och nya räcken. Betongen i bron vid Baskemölla ska lagas och så ska den få nya och längre räcken. - Bron går ganska högt varför det är viktigt med räcken, säger Leif Möller. Det handlar om säkerhet. Ansiktslyftningen av de båda broarna kostar drygt en halv miljon kronor.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons