Brobygge mellan generationerna
Projektet med namnet "Tiden går…eller kommer den? Ett generationsklyftigt försök att mötas" sjösattes i måndags på Centrum för livsstilsfrågor, CFL.
Bakom projektet står skådespelerskan och dramatikern Carina Molander, för Simrishamnsborna mest känd som sommarens "frukostvärdinna" på Hamnplan.
– Jag är oerhört road av att tänka, säger hon. Och just tänkande står i fokus i projektet, som hämtat sina 14 deltagare ur två generationer, ungdomar i övre tonåren och pensionärer. Projektets äldre deltagare har avsiktligt skilda bakgrunder för att få ett brett spektrum av livserfarenheter, berättar Carina Molander.
Fyra herrar, tre damer, fyra tonårstjejer och tre tonårskillar ska vid fem tillfällen om vardera tre timmar under hösten samtala och reflektera kring sina föreställningar om sig själva och om varandra.
– Hur ser det ut inuti en 18-åring med öronen fulla med sladdar? Hur ser man på omvärlden när man är 75? Det är spännande att utmana sina egna föreställningar om världen och om andra människor och upptäcka hur mycket rastret "jag" påverkar det jag ser, säger Carina Molander.
– Min förhoppning är att vi alla med tiden ska se varandra med nya ögon, bortom föreställningarna.
Till projektet knyts också en mastersstudent från Etnologiska Institutionen vid Lunds Universitet och skribenten Bertil Torekull, som efter avslutandet den 8 december ska skriva varsin rapport om processen i gruppen. Tanken är att rapporterna ska kunna fungera som underlag och inspiration till liknande projekt på andra orter i Skåne. På gruppens första möte i måndags samtalade deltagarna bland annat om värderingar, berättar Carina Molander, som ser som sin främsta uppgift som samtalsledare att styra samtalen genom att undra över och problematisera de olika frågeställningar som ventileras i gruppen.
– Alla refererade till sina värderingar, men på en direkt fråga kunde ingen säga vilka värderingar de hade. Det ledde vidare till en diskussion om vad ett värde egentligen är, om man måste värdera saker och varifrån värderingarna kommer. Förra hösten ledde Carina Molander i CFLs regi ett samtalsprojekt med en grupp lärare i Hammenhög.
– Min erfarenhet är att de första gångerna kommer svaren på mina frågor snabbt. Ju längre tiden går, desto långsammare kommer svaren. Det blir mindre reptilhjärna och mer reflektion.
Om du fick önska, vad kommer projektet att leda till för deltagarna?
– Ett mer reflekterande förhållningssätt till livet. Ett större genomskådande av de egna föreställningarna och en insikt om att det jag ser beskriver inte världen, det beskriver mig.