Annons

Budgetunderskott kan klaras

Konsulter hävdar att underskott kan hanteras Det befarade stora underskottet på barn- och utbildningsnämndens konto för interkommunal ersättning går att hantera. Det anser de tre ekonomkonsulter som i höstas arbetade fram underlaget till årets bunbudget.
Simrishamn • Publicerad 17 mars 2003

Ekonomerna Peter Bornholt, Peter Arkevåg och Nils Olof Sennmalm hävdar i en skrivelse till bun att underskottet kan hanteras och att det kan ske inom ramen för den budget som ligger. De säger sig också vara beredda att själva hjälpa till med den saken, tillsammans med "förvaltningens utomordentliga personal". Tidigare har Bornholt och Sennmalm i en intervju med YA lovat att göra arbetet utan någon annan ersättning än den för resor och lunch. Det är med anledning av den mediala uppmärksamhet som budgeten, och även motsättningarna mellan politiker och förvaltningsledning, fått som ekonomerna nu agerar genom att göra vissa förtydliganden. När det gäller den interkommunala ersättningen, som enligt prognoserna ser ut att hamna på drygt sex miljoner kronor minus mot budget, anser konsulterna att det gjorts en för kraftig uppräkning. Nettokostnaden år 2001 var 1,6 miljoner kronor. I budgeten för 2002 hade tagits upp 1 miljon. Förvaltningens eget förslag för 2003 uppgick dock till 4,3 miljoner kronor vilket ekonomkonsulterna inte heller frångick: "Med en så kraftig höjning av anslaget för interkommunal ersättning bör en hel del överraskningar kunna bemästras" skriver de.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons