Annons

Busliv kring Benká Díbekymrar grannarna

Ungdomar som vandaliserar och stör kring Benká Dí bekymrar grannar, tjänstemän och politiker. Nu ska konkreta åtgärder tas fram.
Simrishamn • Publicerad 19 januari 2005
Fjortonåringarna HenrikKristensson, Nicole Kanevad och André Nilsson brukar gå på Benká Dí. "Mer olika sorters aktiviteter skulle kanske hjälpa", tror André. Bild: Sprisse Nilsson
Fjortonåringarna HenrikKristensson, Nicole Kanevad och André Nilsson brukar gå på Benká Dí. "Mer olika sorters aktiviteter skulle kanske hjälpa", tror André. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Inne på Simrishamns ungdomsgård Benká Dí går det lugnt till även på helgerna. Utanför kan det däremot bli desto stökigare, med berusade ungdomar som samlas. I höstas kontaktades kultur- och fritidsförvaltningen av grannar som tröttnat på buslivet.

– Bilantenner har brutits av, brevlådor sprängts och liknande i kvarteren runtom, säger socialchefen Roland Persson uppger att det handlar om ett mindre antal ungdomar som står för skadegörelse och trakasserier.

Annons

Ett möte hölls med grannarna, som bland annat föreslog vaktbolag eller medborgargarden " polisen har inte resurser att priori-tera ordningen kring Benká Dí.

Kultur- och fritidschef Gunilla Janlert, bun-chefen Göran Nydahl och Roland Persson har diskuterat problemen med politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Att problemen inte är begränsade till kvarteren runt Benká Dí är politikerna och cheferna ense om. Kommunalrådet Christer Akej(m) ser allvarligt på buslivet:

– Det här är inte skolans, eller socialförvaltningens, eller föräldrarnas problem " det är allas problem och inte lättlöst heller, säger Akej som menar att det viktigt att inte glömma föräldraansvaret. Men att få Simrishamns tonårsföräldrar ur fredagssofforna och ut på stan verkar inte vara det lättaste. Försök som hittills gjorts att starta nattvandrarlag har inte vunnit något stort gensvar. Det är inte så enkelt som att det rör sig om bristande engagemang, menar de som YA pratar med.

– Man tror ju ofta gott om sina egna barn, och många undviker kanske att lägga sig i av ett slags rädsla för att göra bort barnen, säger Gunilla Janlert, som menar att det är viktigt att bemöta ungdomarna med respekt.

– Vi får kanske ta till både konventionella och okonventionella metoder. Men vaktbolag och medborgargarden är inga långsiktiga lösningar.

Roland Persson anser även han att föräldrarnas roll inte får glömmas bort. Han har själv stått vakt vid ungdomsdiskon.

– Problemet var inte sällan att när man ringde föräldrarna så var de inte i skick att kunna komma och hämta sina berusade barn. Bland de ungdomar som ställer till problem finns det också en del som kommer från mycket svåra hemsituationer.

Roland Persson anser att drickande är det största problemet. Samtidigt kan han - till skillnad från Gunilla Janlert - tänka sig att släppa kravet på nykterhet på Benká Dí.

– I stället för att stänga ute dem kanske verksamheten skulle förändras så att även de berusade tas emot. Man måste överväga alla möjligheter. Ungdomskoordinatorn Seth Selleck jobbar nu med att ta fram åtgärder som politikerna efterlyst.

Annons

Han intervjuar ungdomar om hur de ser på problemen, och har också hittat ungdomar som ska vara med, när det om några veckor hålls ett stort arbetsmöte med deltagare från bland annat förvaltningarna och föreningslivet. Därefter ska förslagen till åtgärder redovisas för politikerna, som ställt sig positiva till att anslå ekonomiska medel om det behövs.

Men Seth Selleck tror inte att det är så enkelt som att alkohol är huvudproblemet.

– Det är inte alltid så att de som vandaliserar är berusade. Det handlar framför allt om att visa sig tuff när man är i grupp. Ingen vandaliserar ensam.

Ulrika Wangel

0414-289 96

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons