Annons

Bygglov i friluftsområde ligger fast

Den envetna striden mot ett nytt hus på Hävdavägen i Borrby bar inte frukt i mark- och miljödomstolen heller.
Simrishamn • Publicerad 7 september 2011

Det är dags att någon säger ifrån. Det anser en man i Borrby som har ilsknat till på alla de bygglov som har beviljats "till höger och vänster" längs hela Hävdavägen.

Därför har han drivit sin kamp mot ett av dessa bygglov ända till mark- och miljödomstolen. Hittills har ingen instans gett honom rätt.

Annons

Inte heller mark- och miljödomstolen anser att mannens invändningar mot bygget räcker för att riva upp bygglovet. Utan att ha gjort syn på platsen konstaterar domstolen att länsstyrelsens tidigare beslut i ärendet är korrekt.

Enligt mannen förstör bygget natur- och kulturvärdena samt det rörliga friluftslivet på platsen. Turister blir chockade när de får veta att området ska bebyggas med hus, hävdar han.

Dessutom påverkas han som granne negativt av att få ett nytt hus inpå knuten.

Men enligt länsstyrelsen strider inte det nya huset mot gällande bestämmelser, trots att platsen ingår i ett område av riksintresse för det rörliga friluftslivet. Mannen anses heller inte bli så störd av att få nya grannar att det skulle motivera ett upphävt bygglov.

Mark- och miljödomstolen håller med till punkt och pricka och avslår överklagandet.

Mannen har fortfarande möjlighet att driva ärendet vidare och överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Ann-Louise Olander
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons