"Centrum för marinbiologi kan stå klart om fem år"

När väl Kimo Baltic Sea forum är bildat i Simrishamn är första byggstenen lagd till ett Marinbiologiskt centrum. Det hoppas kommundirektör Staffan Tellman som härom dagen kallade till presskonferens för att berätta om Kimo Internationals beslut att ta Kimo Östersjön under sin mantel.
Simrishamn • Publicerad 12 oktober 2007

Den 29 och 30 oktober samlas representanter för ett trettiotal kommuner från nio länder i Simrishamn i syfte att formellt bilda Kimo Östersjön.

Bakom idén med ett centrum för marinbiologi i Simrishamn står Hansagruppen. Kommunen har helt ställt sig bakom idén liksom flera andra instanser.

Kimo Österjön är ett av benen i centrat. Ett annat är information, forskning och utställningar. Ett tredje är en funktion som mötesplats och ett fjärde marin materialforskning.

Ett femte ben som tillkommit nyligen är ett fiskeritekniskt institut. Kommunen har haft diskussioner med Fiskeriverket om att bilda ett institut med uppdrag att främja det hållbara fisket. Att styra alla dessa ben till Simrishamn är vad arbetet framöver ska gå ut på.

Att bygga upp ett marinbiologiskt centrum i Simrishamn kostar uppskattningsvis mellan 50 och 100 miljoner kronor. Detta förutsätter bidrag från bland andra EU. Om allt går som kommunen vill skickas ansökningar om bidrag redan till våren.

– Om allt går som vi vill skulle ett centrum kunna stå klart om tre– fem år, menar hamnchef Jan Lundmark.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.