Annons

Chefsbytet kostar två miljoner

Berndt Strömgård tar över som chef för barn- och utbildningsförvaltningen efter Fredrik Röstenius. Dessutom lejer kommunen ytterligare fyra personer med uppdrag att få förvaltningen och dess ekonomi på fötter. Uppskattningsvis hamnar notan på mellan två och två och en halv miljoner kronor.
Simrishamn • Publicerad 17 augusti 2002

-?Ja, det blir dyrt. Månadskostnaden för att leda förvaltningen fördubblas. Men om vi gör så här drastiska förändringar måste det bli bra. När vi så småningom rekryterar en ny förvaltningschef ska han ta över en förvaltning med ordning på ekonomin, säger kommundirektör Staffan Tellman. Han får medhåll av kommunalrådet Christer Akej (m): -?Bun har haft en allt vildare ekonomi under fritt fall. Två miljoner kronor är en ringa kostnad för att få en rätsida på förvaltningen, säger han. -?Dessutom pratar vi om en stor arbetsplats med en budget på 250 miljoner kronor. Det är i det perspektivet man måste se de två miljonerna. Men om man är beredd att satsa två miljoner kronor på förvaltningen varför har man inte gett Fredrik Röstenius mer stöd? - Situationen hade varit svår att lösa med enbart hjälp. Röstenius hade en vision om att få balans i budgeten på sikt genom sitt förändringsarbere. Men när den akuta situationen uppstod behövdes genomgripande åtgärder, säger Akej. I går samlades förvaltningens personal och rektorerna för att informeras om kommunledningens planer. Berndt Strömgård har tidigare hyrts in som vikarierande socialchef. Nu får han en annan förvaltning att leda. Men eftersom Strömgård även har andra uppdrag utanför kommunen kommer han att få hjälp av Kenneth Wictor, Helsingborgs före detta personaldirektör som även jobbar som personalchef på Pharmacia. Berndt Strömgård kommer att sitta som chef fram till årsskiftet 2002/2003. Vid det laget ska förvaltningens budget vara i balans. Han uppdrag består också i att se över organisationen och ledningen samt jobba vidare med de projekt som är startade, till exempel Attraktiv skola. Stora förändringar är alltså att vänta inom Simrishamns skolorganisation? - Det handlar inte om nedskärningar utan att utveckla skolan inom budgetens ramar. Att se över sättet att arbeta, säger Tellman. Dessutom kommer man att anlita tre konsulter för att göra en "snabbutredning". Deras uppdrag är dels att presentera ett budgetförslag senast i halva oktober och dels att ta fram nyckeltal för det fortsatta arbetet med ekonomin. - Vi vet inte riktigt vad utredningen kommer att kosta. Vi ska gå igenom och se hur många timmar konsulterna kan behöva lägga ner, säger Tellman. Liksom Berndt Strömgård kostar konsulterna 780 kronor i timmen. Om de till exempel lägger ner 300 arbetstimmar hamnar notan på cirka 250 000 kronor. Tjänsten som Berndt Strömgård och Kenneth Wictor delar på kostar enligt Tellman 120 000 kronor i månaden i sexton månader framöver. Det vill säga två miljoner kronor. Utöver detta ska kommunen betala Fredrik Röstenius lön i 16 månader, oavsett om han får ett annat jobb eller inte. Inklusive avgifter kostar hans lön på cirka 40 000 kronor ungefär 60 000 kronor. Summa: 960 000 kronor. Denna kostnad har kommunen dock oavsett vem som är chef. Merkostnaden hamnar därför på mellan två och två och en halv miljoner kronor.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons