Annons

”Dags att gå från ord till handling”

Det är dags att politikerna visar att de menar allvar med alla vackra ord om det kustnära fisket. Vesa Tschernij, verksamhetsledare vid Sydkustens fiskeområde, tycker att nu räcker det och det är hög tid att göra något för att förbättra det småskaliga fiskets villkor.
Simrishamn • Publicerad 19 mars 2014
Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Behöver stöd. Vesa Tschernij tycker att det är för mycket prat och för lite verkstad när det gäller det småskaliga fisket. Politikerna måste visa att de stöder det kustnära fisket, säger han.
Behöver stöd. Vesa Tschernij tycker att det är för mycket prat och för lite verkstad när det gäller det småskaliga fisket. Politikerna måste visa att de stöder det kustnära fisket, säger han.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Politikerna måste sätta ner foten nu. Det är dags att gå från ord till handling. Det brådskar, menar Vesa Tschernij (bilden)

Han tycker att något radikalt måste göras nu och Sverige måste få föra en egen fiske- politik om det kustnära fisket ska ha en framtid. Fritt från EU:s regelverk.

Annons

Det är en mängd olika faktorer som gör det svårt att få lönsamhet för de mindre båtarna. Priser, regleringar och allmänna råd om att inte äta Östersjöfisk samverkar mot det kustnära fisket, samt ett hav som verkar vara i obalans. Magra och såriga fiskar gör inte heller situationen bättre.

Slutar vid kajen

– Alla pratar om hållbarhet men den slutar vid kajen, säger Vesa Tschernij.

Enligt honom har det kustnära fisket den tuffaste situationen. Samtidigt som priserna är låga plågas fiskarna av regelverk och kontroller som egentligen passar bättre för stora båtar som landar betydligt mer fisk.

– Flera av reglerna gör det svårare för fiskarna, säger han. De små båtarna som bedriver det kustnära fisket behöver tvärtom lättnader för att kunna fiska mer och därmed klara sig. De skulle kunna fiska fritt.

Även när det gäller de låga priserna har Vesa Tschernij ett radikalt förslag. YA har i de två tidigare fiskeartiklarna berättat om låga priser på torsk som sänker lönsamheten för stora och små fiskare. Förklaringen är att det just nu fiskas stora mängder torsk ur Barents hav vilket pressar priserna till låga nivåer.

– Fisket måste få klippa banden till den internationella marknaden som pressar ner priserna. Sverige kan trycka på för att EU ska förnya fiskepolitiken.

Han jämför fiskets utveckling med jordbrukets där utvecklingen med rask fart har gått mot färre och stora lantbruk.

När det gäller framtiden är Vesa Tschernij rädd för att fisket kan hamna i en svacka och att det försvinner kunskap med de fiskare som slutar.

– Medelåldern är hög och det finns inga som vill ta över.

Annons

Han berättar att finns en väldigt negativ underton bland fiskarna i dag.

– De är inte stolta utan besvikna. De mindre fiskarna har hamnat i kläm på samma vis som bönderna.

Östersjöfiskarna har också Livsmedelsverkets rekommendationer mot sig som säger att man inte ska äta fisk från Östersjön för ofta. Vesa Tschernij tycker att verket kunde vända på sina råd och uppmana folk att äta fisk från Östersjön men undvika feta fiskar för ofta.

– Fisket drabbas av detta. Torsk är en mager fisk som man kan äta hur mycket som helst. Men folk tror att alla fiskar är fulla med gift.

Säljs vid kajen

Sommarveckornas Hemmahamn då det säljs fisk direkt på kajen är ett exempel på hur det kustnära fisket kan utvecklas i framtiden.

Vesa Tschernij menar att framtidens fiske måste vara biologiskt hållbart och ser en utveckling där fiske, besöksnäring och landsbygdutveckling i kustkommuner gemensamt utvecklas. Han tycker dock att politikerna kunde göra mer för det lokala fisket.

– Politiker i kustkommunerna måste höja sin röst. Gärna uppvakta och påverka för det småskaliga fiskets bästa.

I Simrishamn är kommunens satsning på en isfabrik och ökad besöksnäring något som välkomnas. Även planerna på en filéfabrik i hamnen är positivt, avslutar Vesa Tschernij.

Maria Sällberg
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons