Annons

Dahls elektriska försatt i konkurs

Dahls elektriska har försatts i konkurs. Tingsrätten fattade beslutet i fredags efter att företaget på egen begäran ansökt om konkurs. Dahls stämde förra året kommunen på flera miljoner kronor. Företaget menar att kommunens agerande har lett till stor ekonomisk skada.
Simrishamn • Publicerad 4 mars 2014

Vad som har utlöst konkursen är inte närmare känt förutom att lönsamheten har vikit för Dahls elektriska.

Konkursförvaltaren Bo Claeson i Tomelilla har inte hunnit fördjupa sig i konkursen ännu men menar att det troligen är flera faktorer som spelat in.

Annons

– En av orsakerna kan förstås vara att Dahls förlorat arbete och pengar genom att företaget inte fått utföra arbete åt kommunen. Men det är flera bitar.

Klart är att omsättningen och lönsamheten har gått ner. I de handlingar som skickats in till tingsrätten i samband med konkursansökan framgår att Dahls gjorde en förlust på 1,2 miljoner kronor under 2013.

Nu kommer Bo Claeson att redan denna vecka titta på vad det går att göra för att rädda företaget.

– Det är ju fråga om många arbetstillfällen, säger han. Med Henrik och Johan Dahl är det totalt elva på personer på företaget.

Han kommer nu att undersöka om det finns några intressenter som vill driva elfirman vidare.

– Vi är öppna för alla möjligheter.

Det var förra året som Dahls elektriska stämde Simrishamns kommun på 2,3 miljoner kronor.

Värsta konkurrenten

Bakgrunden är att Dahls anser att kommunen gett en mängd jobb till värsta konkurrenten Lindsténs el som de skulle ha fått, enligt ett ramavtal. Dahls rankades etta och Lindsténs hamnade först på tredje plats.

Enligt stämningsansökan var det fråga om elarbeten på över tio miljoner kronor som gick till konkurrenten.

Annons

I stämningsansökan uppger Dahls elektriska att man drabbats av arbetsbrist på grund av detta och tvingats säga upp elektriker samt lidit ekonomisk skada.

Kommunen avvisade så gott som alla krav från Dahls. Man medgav dock en mindre summa på 16 000 kronor.

– Stämningsansökan ligger kvar hos tingsrätten, förklarar Dahls jurist Richard Sahlberg vid Foyen advokatfirma. Det tar lite tid eftersom det är ett omfattande mål.

Dahls elektriska är ett familjeföretag som grundades 1992 av Bengt Dahl. Sedan 2009 drivs och ägs företaget av Henrik och Johan Dahl.

De har avböjt att kommentera konkursen i dagsläget.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons