Annons

Dans för alla åldrar, och från hela världen

Grand i Simrishamn lever upp med dans från världens alla hörn.
Simrishamn • Publicerad 2 maj 2005
Kina Göransson ger lektioner i den spanska dansen flamenco. Nu visar elever upp vad de lärt sig under terminen som gått.Bild: Sprisse Nilsson
Kina Göransson ger lektioner i den spanska dansen flamenco. Nu visar elever upp vad de lärt sig under terminen som gått.Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Foto: 

Det är slut på terminen och dags för de elever som under året gått på danskurs att visa upp vad de lärt sig.

Föreningen Danscentralen presenterar därför en föreställning där elever och lärare i åldrarna 3 till 65 bjuder på världsdansshow med orientalisk dans, flamenco, klassisk balett, och afrikansk dans och trumma.

Annons

Elever från Studio Dansa i Ystad dansar latinamerikansk salsa, cumbia och reggaeton. Malmögruppen Blackline bjuder på street- och hiphopshow.

Arrangemanget, som ska bli tradition, presenteras nu för andra året i rad.

– Vi vill inspirera andra att börja dansa, och vi visar upp dans-stilar som vi kan erbjuda kurser i. Alla kan dansa, det behöver inte vara perfekt, säger Nina Svedmark som håller i kurserna för orientalisk dans.

Förut fanns till exempel inga kurser i flamenco, men efter att Kina Göransson varit med i föreställningen förra året blev tillräckligt många intresserade för att hon skulle kunna starta två grupper. Luz Mey från Studio Dansa i Ystad håller i den latinamerikanska dansen och Jimmy Touré den afrikanska.

Emilia Hallgren, Tove Berg-ström och Ronja Svedmark dansar alla tre orientalisk dans. De dansar för att det är skönt, och roligt. Trots att rörelserna är små ger de träningsvärk i muskler som tjejerna över huvud taget inte visste att de hade innan de började dansa.

–Det har varit stressigt att få ihop koreografierna, men det ska bli jätteroligt, säger Ronja Svedmark.

Anna Andersson har på sig en knallgrön dräkt med tunn kjol, pinglande bälte och glittrande paljett-top.

–Det är lite läskigt att ha på sig en sådan här för det är så många små saker som kan ramla av, säger hon.

Dräkterna skaffar sig eleverna själva. Ronja Svedmark säger att man kan köpa dem billigt från Turkiet.

Föreställningen börjar klockan 19 tisdag den 3 maj och klockan 17 onsdag den 4 maj.

Andrea Hall

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons