GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De tror på ett liv efter påsk

Mitt ute på de österlenska vidderna har Göran och Lena Hellström byggt upp en konsthall i en gammal fyrlängad bondgård från 1800-talet. Här ska man visa konst av bästa kvalité är ambitionen.
Simrishamn • Publicerad 6 maj 2011
Lena och Göran Hellström i den sprilans nya hallen framför Magnus Larssons målningar.
Lena och Göran Hellström i den sprilans nya hallen framför Magnus Larssons målningar.Foto: Anette Sjöstrand

Påsken och konstrundan är sedan länge förbi. Men det bekymrar dem inte det minsta, snarare tvärtom. Man vill distansera sig lite från påskens alla utställningar.

-Nej, då hade vi inte öppet, säger Göran Hellström. Vi höll på att färdigställa den nya hallen i den gamla ladan.

Men de tror dock att det finns ett liv för konsten efter påsk. Man har satsat stort på den nya hallen som är ljus, rymlig och nästan fem meter hög upp till taket.

-För Göran är detta en dröm som gått i uppfyllelse, berättar Lena Hellström.

I större delen av sitt liv har Göran Hellström ägnat sig åt konst. Han har förmånen att ha sitt stora intresse som jobb också. För konstintresserade är han välkänd som chefredaktör för tidningen Konstvärlden som han startade 1992. Tidigare var Göran Hellström redaktör på Antik och auktion, och även informationschef på Bukowskis.

Mitt mellan Vallby och Hammenhög ligger Vargåkra som man varsamt renoverat och plockat fram den gamla gårdens karaktärsdrag. För den förbipasserande på landsvägen märks det inte så mycket. Gården ser ut som vilket ställe som helst.

-Upplevelsen blir då desto större, säger Lena Hellström. Man förväntar sig inget och blir positivt överraskad.

Fem år har gått sedan de köpte gården. I vintras började de att förvandla den skräpiga ladan med jordgolv till en konsthall. Man grävde ut och la nytt golv klädde väggar med isolering och nytt material. Tidigare hade de ett mindre rum för utställningar.

På lördag inviger de den nya hallen. Nu finns sammanlagt 150 kvadratmeter konsthall.

- Vi kallar den konsthall, inte galleri, säger Göran Hellström. Det är ett sätt att visa att vi satsar på konst av hög kvalité.

Vid den första utställningen på Vargåkra 2009 ställde Torsten Andersson ut målningar.

- Han var en personlig vän och en av Sveriges mest betydande konstnärer. År 2008 fick han Carnegie Art Award, Sveriges främsta konstutmärkelse, säger Göran Hellström.

I framtiden ska Vargåkra satsa mycket på unga, lovande konstnärer.

-Vem vet, kanske någon av dem blir morgondagens Karin Mamma Andersson eller Ernst Billgren, menar Göran Hellström.

Att konstintresserade besökare inte ska hitta ut till gården på slätten ororar sig inte Göran och Lena Hellström för.

-Folk är rörliga och konstintresserade reser gärna omkring och tittar.

På lördag är det invigning och nyöppning klockan 12.

Då kommer Magnus Larsson att ställa ut målade bilder och Charlotte Walentin objekt och teckningar.

Utställningen visas en månad. Därefter blir det nya utställningar varje månad fram till november.

Johannes Sundblad
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.